Ароматно греяно вино за Коледа

Греяно вино с плодове

На Коледната трапеза ароматното греяно вино е просто задължително. Загрятото вино, което е обогатено с ароматите на различни подправки и плодове, е вкусно и действа затоплящо.

Греяно коледно вино се приготвя от сухо или полусухо вино. От подправките, които се добавят в ароматното греяно вино, най-използвани са канела, карамфил, анасон, белият пипер на зърна, дафиновият лист, кардамон.

От плодовете за приготвянето на греяното вино се използват ябълки, лимони, портокали. Освен това могат да се добавят джинджифил, орехи, стафиди.

Не трябва да нагрявате виното до температура на кипене. То трябва да се загрее до не повече от 80 градуса. Ако кипне, ще изгуби полезните си свойства и вкусовите си качества. Не се препоръчва използването на смлени подправки. Ако напитката не се прецеди, те ще се усещат между зъбите ви при пиене.

Ароматното греяно вино се приготвя с вода или без нея. Ако използвате вода, тя се кипва предварително, като съотношението е 200 милилитра вода на литър вино. При този начин на приготвяне на ароматното греяно вино в кипналата вода, в която са се варили десет минути подправките, се добавят мед или захар. След като водата изстине, се добавя загрятото вино.

Когато ароматното греяно вино се приготвя без използването на вода, виното се загрява, добавят се подправките и захарта и сместа се оставя на бавен огън около половин час.

Ароматното греяно вино се пие от чаши с голяма удобна дръжка, направени от дебело стъкло. Към ароматното греяно вино се сервират плодове, различни видове сирене, месни специалитети.

Греяно вино

Ароматното греяно вино може да се приготви с черен чай.

Необходими продукти: 350 милилитра червено вино, 500 милилитра черен чай, канела и карамфилчета – на вкус.

В емайлиран съд се смесват виното и чаят и се загряват, като сместа не се оставя да кипне. Добавят се карамфилчетата и канелата и се оставят да пуснат аромата си.

Ароматното греяно вино може да се приготви със смес от червено и бяло вино. Необходими продукти: 350 милилитра червено вино, 350 милилитра бяло вино, 2 щипки индийско орехче, канела и карамфилчета – на вкус.

В емайлиран съд се загрява смес от бяло и червено вино. Добавят се подправките и се оставят половин час да пуснат аромата си.

В ароматното греяно вино може да се добави коняк.

Необходими продукти за 1 порция: 150 милилитра червено вино, 20 милилитра коняк, 20 грама захар, резенче лимон, карамфил и канела – на вкус.

Виното се смесва със захарта и се загрява на котлона. Горещото вино се сваля от котлона, добавят се лимоновото резенче и подправките. Добавя се конякът и се оставя за 10 минти. Поднася се горещо.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати