ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»За добрата домакиня: системата Флай Лейди

За добрата домакиня: системата Флай Лейди

Системата Флай Лейди

Единственото, което всяка една работеща жена желае е, когато се прибере вкъщи след тежкия работен ден, да се отдаде на заслужена почивка. Тази идея обаче се изпарява още с влизането в дома. От всяко кътче изскачат домакински задачи.

Системата FLY LADY представлява система за водене на домакинството, чиято цел е да спести време и да осигури комфорт на жените. Абревиатурата FLY означава finally loving yourself (най-накрая обичаща себе си). Заигравката с глагола fly (летя) обаче, също не е случайна.

Тази система е създадена с цел така да организира задълженията, че да остава и достатъчно време за по-приятните занимания. И колкото и мъже да мислят, че жените се забавляват или си почиват докато чистят, то трябва да им кажем – Е, мъже, не е така!

Едно от основните правила на системата Флай Лейди действа по-скоро психологически. Дори в почивните дни трябва да обличате хубави дрехи. Желанието да се размотавате цял ден по пижама трябва да се игнорира, тъй като действа демотивиращо.

Домакини

„Сутрешни ритуали” са наречени всички онези действия, които се извършват всеки ден – измиване на лице и зъби, сресване, закуска. Между събуждането и тоалета Флай Лейди включва първите кратки домакински дейности, извършени „по път”.

На излизане от банята например разпределете дрехите и пуснете пералнята. Докато чакате кафето, измийте съдовете, а докато филийките се препичат – прибирате вече изсъхналите съдове. Освен сутрешни в системата се включват и вечерни ритуали – приготвяне на дрехи за следващия ден, маникюр и др.

Мотивиращо действа избирането на едно място в дома, което да е пример за ред, съветва Флай Лейди. То трябва винаги да е поддържано перфектно. Постепенно чистата зона около него трябва да се увеличава. Ако например изберете вашата зона да е мивката в кухнята, с времето усвоете рафтчето с чаши отгоре, поддържайте идеално чист сушилника за чинии, кафе машината отляво, плота отдясно и т.н.

Изхвърлете ненужните вещи, категорична е системата Флай Лейди. Ако домакинството ви се състои от 2-ма човека, 10 комплекта чаршафи, някои от които не дотам здрави например, са напълно излишни. Старите, избелели и с дупки, както и тези със скъсан ластик, трябва незабавно да изчезнат. По този начин не само че няма да се депресирате при вида им, а и ще си спестите голяма част от прането и гладенето.

Но не трябва да се ограничавате до там – обърнете гардероба си, обиколете дома си, набележете си и изхвърлете 27 ненужни вещи (FLY LADY свързва тази цифра с фън шуй, но всеки сам може да съобрази бройката). Не мислите ли, че вече изсъхнал лак за нокти, празни дезодоранти, кремове с изтекъл срок на годност, смачкани подаръчни торбички и счупени детски играчки са ви ненужни? Процедурата повтаряйте всеки месец.

Системата FLY LADY

Обърнете внимание на „Огнищата на хаоса”, които се изграждат чрез натрупване. В тези горещи точки нещата се натрупват, разбъркват, разпиляват и какво ли още не. Рекламните каталози от пощата, сметките за ток и телефон, фишовете за заплати и т.н. Постепенно се появява още едно място без ред и още едно... Опитайте своевременно да потушавате пожара в тях.

Домът си пък разделете на зони, за които да се грижите поотделно. Колкото по-малка площ почиствате, толкова сте по-прецизни, като не трябва да чистите всичко наведнъж, за един ден, а в няколко поредни.

Почиствайте след себе си - ако сте извадили нещо от някъде, след като свършите работа, го приберете. За да бъдат изпипани всички детайли, създайте атмосфера, като че сте брокер, който се опитва да продаде дома, в който живеете.

И най-важното – грижете се за себе си, не се занемарявайте. Какво е един перфектен дом без една секси домакиня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати