ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Сушените плодове - здраве и удоволствие

Сушените плодове - здраве и удоволствие

MarianaMariana
Джедай
1432764218
Сушени плодове
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Сушените плодове са естествен избор в средата на зимата, когато любимите ни плодове отсъстват от пазара. Те са богати на витамини и минерали, изключително лесно се усвояват от организма и са много полезни за здравето ни.

Не на последно място трябва да отбележим, че за разлика от много други вкусотии, сушените плодове съдържат неголямо количество калории, по-малко от 300 калории на сто грама.

Добавете към зимното си меню шепа лято като си похапнете между храненията няколко изсушени сливи или стафиди.

Сушени плодове в купа

Ето и някои от най-полезните за здравето дехидратирани плодове:

Сушени кайсии.

Сушени кайсии

Китайците отглеждат кайсии повече от 5000 години. Европейците я въвеждат в менюто си преди малко повече от 2000 години. Римляните са я наричали арменска ябълка. Кайсията не е особено богата на витамини, но съдържа голямо количество калий, магнезий, калций, желязо и фосфор – дори повече отколкото при пресните.

Органичните киселини и пектинът в тях спомагат за прочистването на организма от тежки метали. Специалистите по хранене препоръчват консумация на кайсии при анемия, сърдечно-съдови заболявания и при нарушено зрение. Високото съдържение на фибри подобрява работата на стомаха и стомашно-чревния тракт.

Когато избирате кайсии взимайте само плодове, които са едри, чисти и средно твърди. Цветът им трябва да е сочнооранжев, с леки сиви отенъци.

Стафиди

Стафиди

Дехидратираното грозде е най-сладкия изсушен плод. Хората познават гроздето от най-дълбока древност. Според Библията, това е било първото посадено растение след като водите на потопа се оттеглили. Стафидите имат силно успокоително действие върху нервната система. Оказват благотворно въздействие и върху белите дробове и сърцето. Нутриционистите ги препоръчват като общо укрепващи средство и срещу анемия. Имат силно антибактериално действие. То се дължи на съдържащата с в тях олеанолова киселина, която потиска растежа на бактериите.

Сушени ябълки

Когато си купувате стафиди обърнете внимание колко са чисти. Задължително ги измийте, след което ги накиснете в чаша кисело мляко за да ги обеззаразите. Смачкайте едно-две от зърната и проверете дали не е заразено с личинки. Обърнете особено внимание на белите стафиди, защото производителите често ги обработват със серен анхидрид.

Сушени сини сливи

Сините сливи и кайсиите са „първи братовчеди“. Този плод е особено характерен за нашия регион. Напоследък се радват не все по-нарастваща популярност. Често се препоръчват на страдащите от високо кръвно налягане. Подобно на кайсиите, сливите са богати на фибри.

Имат благоприятно въздействие върху работата на стомаха и подобряват перисталтиката на червата. Съдържанието на калий в тях е два пъти по-високо от това на бананите, което ги прави незаменими за поддържане на водно-солевия баланс в организма, а следователно и подобряват функцията на бъбреците. Имат здравословно въздействие върху кожата.

Външния вид на плодовете е от критично значение когато си купувате сушени сини сливи. Те трябва да са месести, леко меки и гъвкави, да имат равен черен цвят. Избягвайте плодове с тъмно кафяв цвят, това е признак за неправилна обработка по време на процеса на сушене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати