Ножиците - хирурзите в градината

Градинарски Ножици

Няма сезон в годината, през който дърветата, храстите, лозите и цветята да не се нуждаят от подрязване, кастрене или оформяне. За да растат, плододават или цъфтят и за да се наслаждаваме на тяхното великолепие. В тези случаи на помощ ни идва интелигентната ножица. Изобретена преди около два века, през 1815 г. от френски земеделец, с се е усъвършенствала, и сега е основен и незаменим режещ инструмент за всеки градинар. Днес разнообразието от модели е голямо и обхваща функционално всяка формираща или санитарна работа в градината.

Видове градинарски ножици

Сигурно всеки ще се поколебае при голямото разнообразие от ножици, но покупката не трябва да бъде хаотична. Необходимо е да се съобразим с практическото приложение и качеството на изработката на детайлите. Според тези признаци градинските ножици могат да се разделят в следните основни групи:

Подрязване на Клон

Обикновени ножици. Те са добър инструмент за начинаещи градинари. Основното им предимство е, че евтината цена отговаря на качеството. Ножчетата са изработени от неръждаема стомана, но често не са закалени, което води до подбиване на остриетата при неправилна работа. Дръжките са от лята стомана, но олекотени, което придава здравина на режещия инструмент. Не са удобни за по-продължителна работа.

Класически ножици (цветарски). Работят оптимално при подрязване на свежи клонки с дебелина до 22 мм. Горното и долното им ножче са изработени от неръждаема стомана, а остриетата са закалени. Те са с прецизно двойно заточване, а повърхността им е обработена с противозалепващо покритие.

Универсални ножици. Те осигуряват стабилно и мощно рязане на сурови клонки с дебелина до 25 мм и сухи - до 20 мм. Новите модели имат регулируем механизъм, балансиращ разтварянето на дръжките според захвата на ръката, положението и дебелината на обекта. Това осигурява стабилно и удобно рязане, дори и при по-продължителна работа.

Ножици в Градина

Професионални ножици. Те са обработени от висококачествени сплави на стоманата - хром, молибденова и др., които осигуряват голяма твърдост и висока устойчивост. Изработката е прецизна, което прави ножиците изключително надеждни, удовлетворяващи напълно изискванията на професионалиста.

Горното острие на овощарската ножица е четирикратно радиално заточено, което гарантира гладък и точен срез. Контраножът е дъговидно извит, което увеличава запаса на якост. Взаимодействието между режещите части е съгласувано и се осъществява чрез регулируемо изместване на остриетата. Финото им набраздяване предизвиква стеснение на проводящите тъкани в мястото на среза и бързо капсулиране на раната.

Особеност на този тип ножица е, че режещата глава е извита напред под ъгъл 28-30 градуса, което позволява прилаганата сила да се предава с малко мускулно усилие. Професионалната режеща глава и ергономичната ръкохватка предоставят оптимална позиция и предразполагат към качествена и продължителна работа.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати