ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Жива сянка в градината

Жива сянка в градината

Жива сянка
LED проектор звезди
Практичен аксесоар за вашия дом:
LED проектор звезди
27.00 лв.
Виж ››

Пълзящите растения често са предпочитани при оформянето на ландшафта на градината, тъй като вертикалната им конструкция разчупва еднообразието на хоризонталната подредба в двора. Зелената пелена може да е изпъстрена с ярки цветове или дори да е източник на вкусни плодове, като например грозде или киви.

Друго предимство на катерливите растения е, че освен като жива сянка, с тях можете да облечете някои конструкции в градината, които са започнали да се рушат или когато трябва да бъде прикрит непривлекателният им вид. Тези растения се отглеждат учудващо лесно, но все пак, за да постигнете добри резултати, е необходимо малко умение и известно търпение.

Лятна градина

Ако желаете единствено жива сянка, тогава за предпочитане е да изградите на избраното място пергола (плъзгащ се сенник), към която растенията се прикрепват, следвайки формите й.

Изборът на растителността много зависи от изложението на мястото, където желаете да разположите конструкцията. На повечето лиановидни растения и катерливи рози е необходимо ежедневно поне 6 часа слънце, за да растат добре и да цъфтят пищно.

Киви и грозде

Върху корените на катерливите растения, като гледичията и клематиса, е необходимо да пада сянка, а горните им части да се огряват от слънчевите лъчи. Най-общо може да се каже, че за северно/източно изложение са подходящи растения, на които им е необходима по-слаба слънчева светлина, като например декоративна лоза, разновидност на катерливата лоза, хмел, сортове клематис и други.

За разлика от тях растенията, които са подходящи за южно/западно изложение, изискват повече слънчева светлина - такива са кампсисът, глицинията, едроцветната магнолия, зимен жасмин, повечето катерливи видове рози, клематис, сортовете лоза, латинка, ароматен грах и други.

Градина

Ако сте любители на листнодекоративните растения, тогава обвийте перголата с декоративна лоза - например азиатските видове лоза. Тези растения нарастват и се разпростират бързо. Изключително красиви са през есента, когато се обагрят в червено, пурпурно, ярко жълто и златисто.

От цъфтящата пълзяща растителност кламатисът заема едно от челните места. Неговият буен растеж и изключително привлекателните му цветове могат да превърнат за кратко време перголатата в едно от любимите ви места в двора.

А какво е градина без ароматното присъствие на розата. Една от любимите дървесни лиани за много градинари пък е глицинията, чиито пищни цветове, събрани в едри гроздове, представляват изключително красива гледка.

Ако желаете изобилие от цветове, които да внесат светла багра през пролетта, когато все още почти нищо не е цъфнало, тогава се насочете към зимния жасмин. Друг храст, подходящ за пергола, е хмелът и макар да е по-известен като суровина за бирата, той може да се използва и като декоративно растение.

По перголата може да разстелете е едногодишни пълзящи цветя, които според желанията ви можете да смените всяка година и така да внасяте нови цветни елементи в градината. За целта са подходящи латинка, ароматният сладък грах, грамофончето и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати