Магнолиите - цветя между небето и земята

Магнолиите - цветя между небето и земята

Магнолиите са едни от най-ценените растения в озеленителната практика. Причина за това са изключително високите декоративни качества - обилен цъфтеж, богатство и нюанси на цветовете. Трябва да добавим и богатата есенна палитра от меки, пастелни тонове на листата. Те се менят между светложълто, по-тъмно жълто до кафяво, като се преливат и се променят постоянно преди листопада.

Видовете, които се отглеждат у нас, произхождат от Източна Азия, Корея, Китай, Япония, както и от източната част на САЩ. В декоративен план основната разлика между азиатските и американски видове е в размерите и в това, че азиатските видове цъфтят преди разлистване, а американските достигат до размерите на големи дървета и цъфтят след разлистване.

В градинските центрове цените на магнолиите се определят от възрастта им и от това кой център с каква норма печалба работи. Наскоро прокаралите магнолии могат да се закупят на цени между 10 и 20 лв., но е по-добре да си позволите 6-7 годишно дърво, на което му предстои цъфтеж. На тази възраст цената на солангеана се движи между 90 и 140 лв., на нигрта между 60 и 100 лв., на стелата между 30 и 60 лв., а на вечнозелената грандфлора между 140 и 230 лв.

Магнолиите - цветя между небето и земята

В случая по високата цена не гарантира високо качество и обратното. Затова преди да пристъпите към закупуване, поогледайте пазара, както и звъннете на градински центрове в съседни градове, за ценова информация.

Ако сте с намерение да купувате, трябва да помислите и за транспорта. Обикновено 6-7 годишно дърво се е ширнало в обем почти колкото е купето на колата и трябва да го внесете и изнесете така, че да не прекършите нито едно от клончетата му, като едновременно с това внимавате да не нараните туфата. По-нататък засаждането е приятно занимание.

Как да засадим магнолия

Изкопава се дупка, съответстваща на туфата. Ако почвата не се е стоплила достатъчно, изчаквате, за да се темперира гнездото. Междувременно, ако нямате готова почвена смес, можете да приготвите сами такава. Събира се кофа от тънкия слой почва под шумата на буковата гора. Към торфа, угнилата тор и буковата листовка се добавя и пясък, ако почвата е глинеста.

Когато дойде време за засаждане, съставките се смесват и покриват дъното на дупката. Магнолията се поставя така, че стеблото и да е в относително правилен вертикал. Ако туфата е опакована с найлон, внимателно го скъсайте и отстранете. Зеблото не се отстранява. Засипва се до 2-3 пръста над точката, в която стеблото излиза от туфата.

Изравнява се така, че да не нарани корените, клоните и стеблото. Грубото утъпкване не е за предпочитане и затова обезвъздушете, като трамбовате с ръка. След броени дни магнолията ще ви зарадва с пищния си цъфтеж, ако разбира се, не сте я купили с отворен цвят.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати