Танцувайте и пейте пред растенията за супер реколта

Пеенето прави растенията по-големи

Фактът, че растенията реагират на музиката, вече не е тайна за никого. Например тежкият рок ги притеснява до такава степен, че те обръщат листата си в противоположна на звука посока. Класическата музика ги вдъхновява и помага да пораснат по-бързо и по-добре. Така че методът може да ви осигури по-добра реколта.

Когато учени от Канада установили този факт, те направили следния експеримент - през пролетта сложили на царевичните опитни нива високоговорители, които транслирали произведения на класическата музика. Ефектът бил поразителен - големината на царевичните кочани се увеличила от 20 на 100 процента!

Американският инженер Данн Карлсън пък изобретил системата - Соник Блум, която съчетава високочестотни звуци, оказващи позитивно въздействие върху съзряването и ръста на зеленчуците.

Според него те отварят микроскопичните входове на повърхността на листата и по този начин позволяват на растенията по-добре да абсорбират хранителни вещества.

Друг изобретател доказал, че растенията могат да реагират на музиката с ритмични вибрации, тоест да танцуват. Той поровел експеримент със страстната мелодия на Мануел ди Фали Нощите в градините на Испания и цветята отговорили на нея с вибрации.

Растенията харесват добра, качествена и мелодична музика и ненавиждат агресивната и нехармонична. Нещо повече, те сами могат да издават звуци, които, преобразувани по съответния начин, могат да бъдат чути от хората.

Това явление се нарича ботаническа музика и за пръв път е открито от американеца Джон Кейдж, още през 1975 г. Той преобразувал слаби електрически сигнали, издавани от иглите на кактуси в пустинята, в звуци и ги сравнил с мелодии, издавани от други растения.

Растения

Те доста се различавали едни от други. Нещо повече, растенията са чувствителни и към въздействието на танца. В това са убедила и Стела Пониа, асистентка на индийския доктор Сингх, продължител на интересните трудове. Стела всяка сутрин изпълнявала индийски танц пред невен, в резултат на което цветята станали с 60 процента по-високи от обикновените.

Може би е време и вие да послушате музика, и да потанцувате пред растенията, не мислите ли?

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари