ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Лакомията - кратък психологически анализ

Лакомията - кратък психологически анализ

лакомия

Лакомията е определяна като един от най-лошите пороци на човека. Обикновено я проявяваме към дребни неща, от които смятаме, че няма да качим особено много – дребни сладки, пакетирани изделия, снаксове и пр.

Често пъти времето ни през деня е ограничено и хапваме нещо за няколко минути, когато дойде време за обяд, колкото да заситим глада.

Хранене

Когато стане вечер и ние сме се освободили от ежедневните си задължения, стресът е паднал, нервното напрежение е затихнало и денят е минал успешно, решаваме, че можем да наваксаме с яденето.

Все пак идеята, че през деня не сме яли особено много ни създава фалшивата илюзия, че вечерното хранене може да бъде по-обилно.

Нездравословно хранене

Не само, че това е грешно, но е и изключително вредно – единственото до което води постоянното и системно преяждане вечер е напълняване и вследствие на него - затлъстяване.

След като вече обилно сте хапнали каквото е имало, започва да ви наболява стомахът, след това се чувствате изключително жадни и се питате кое от всичко, което сте яли предизвиква такава жажда.

Лакомник

Отговорът е лакомията - с тези признаци организма ви подсказва, че сте прекалили с храната, която сте поели. Може дори да започне да ви се гади и да заспите трудно. Следва лягане в рамките на час-два, което също не е добра идея.

Затлъстяването пречи на здравето ви и тук не говорим само за естетична страна на нещата. Повечето и излишни килограми затормозяват работата на сърцето, както и на останалите органи в тялото.

Канадски учени от Университета в Макмастърс заявяват, че постоянното и системно преяждане води до лакомия, която е най-вече състояние на психиката. Дори я сравняват с наркоманията – не успяваш да се контролираш, да си кажеш стига, наричат я хранителна наркомания.

Именно заради това тяхното решение е свързано със системни посещения при психолог или при психиатър. Канадските учени са на мнение, че всъщност много малко хора могат категорично да се откажат от лакомията, повечето от нас нямат толкова силна воля.

Специалистите ще могат да ни помогнат и ще ни назначат нужното лечение, за да се справим първо с психологическия проблем, ще видят коя е причината да преяждаме. Ще установят какво заместваме с многото храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest