ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да си направим малка градина на балкона

Как да си направим малка градина на балкона

Жана Г.Жана Г.
Новак
554236
Цветя
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Балконът ви с лекота може да бъде превърнат в красива градина. Необходими са само семена, пръст, саксии и желание да украсите балкона си с живи букети.

Изборът на цветя за балкона ви зависи от това какво е разположението му и колко често се огрява от слънчевите лъчи. На балкони, които са силно огрени от слънцето, добре вирее пеларгония, салвия, холандското карамфилче, китайското карамфилче, алое, кактусите, ипомея и хмел.

С помощта на сандъчета, които са закрепени за ръба на балкона ви, може да създадете истински цветни каскади с помощта на пеларгонията, която расте буйно.

Цветя на Балкона

За светли балкони, които обаче не се напичат силно от слънцето, а то се появява или само през първата, или само през втората половина от деня, са подходящи бегония, петуния, латинка, циния, вербена, невенче, трицветни теменужки, кученца, маргаритки, а също така и драцена.

Ако балконът ви е от северната страна и почти през целия ден е сенчест, за него са подходящи фуксии, тагетис, олеандър, традесканция, хвойни саксийни растения и бръшлян.

Ако живеете много високо и през целия ден на балкона ви духа силен вятър, за вашата градинка са подходящи лобелия, бръшлян и здравец.

За отглеждането на растения на балкона е най-подходяща смес от 2 части саксийна пръст, 1 част компостна пръст и 1 част пясък. Ако балконът ви е откъм слънчева страна, се добавя 1 част торф, тъй като той задържа влагата, без да се стига до гниете на долната част на растенията.

Саксия

Саксиите трябва да имат дупки, върху които се слагат парченца от счупена глинена саксия с изпъкналата част нагоре. Саксиите се запълват със смес от пръст така, че да не достига 1 сантиметър до ръба. Не се препоръчва притискането на земята.

Не е необходимо пръстта от саксиите да се сменя всяка година, достатъчно е да се добавя по 1 шепа нова смес или компостна пръст.

Дори малкият балкон ще изглежда добре, ако засадите цветя на различни нива – такива, които са високи, освен това ниски, а също така и висящи или виещи се нагоре цветя.

Растенията, които са посадени в саксии, имат нужда от повече грижи, отколкото растенията в истинска градина. Те трябва да се поливат всеки ден, а в особено горещи дни се поливат два пъти на ден. Почвата се наторява един път седмично.

Постоянно трябва да се отстраняват увехналите цветя и листа, а понякога и цели стъбла. Увехналите растения се изваждат с корените и се заменят с нови. Само така вашият балкон ще представлява истинска цветна градина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ива
Ива
12.06.2013 16:10
Не знам кой е писал тази статия, но някои важни неща не са верни: петунията, олеандъра и тегетеса непременно искат много слънце, което значи, че им е по-добре на южна тераса. Отглеждам отдавна, затова знам. А карамфилите са по-добре на източна или западна тераса. Говори се за каскаден ефект на пеларгония (това е мушкато), но такъв се получава само от сакъзчето, което е също вид пеларгония. Зоналната и английското мушкато нямат този ефект. Въобще - подходено е доста повърхностно.
0
0