Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Трапезата на Благовещение

Трапезата на Благовещение

Жана Г.Жана Г.
Новак
554196
Риба за Благовещение

На трапезата на Благовещение - един от най-светлите християнски празници, трябва задължително да има риба. На празника Благовец, въпреки че е по време на Великденските пости, се разрешава яденето на риба.

На трапезата за Благовещение трябва да има мед, за да е сладък животът през цялата година, както и содена питка. Тя се приготвя бързо и без яйца и мляко, тъй като трябва да се спазват християнските пости.

На масата се слага задължително една купичка с мед – в нея се топват парчета от содената питка, за да е сладък животът.

Благовещение съвпада със събуждането на природата през пролетта. Препоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя.

Содена питка за Благовещение

За приготвянето на содената питка са необходими следните продукти:

3 чаени чаши брашно, 2 чаени чаши топла вода, 1 щипка сол, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сода бикарбонат, 3 супени лъжици сусам.

В голяма купа се смесват брашното, содата, захарта, солта и сусамът. Всичко се разбърква, добавя се водата и всичко се разбърква отново.

Пече се в намазана с мазнина тава около час на 180 градуса. Вместо 3 супени лъжици сусам могат да се използват 2 супени лъжици сусам и 1 лъжица мак.

Освен содената питка можете да направите още лучник на за Благовещение и празнична питка за Благовец.

Содена питка

Рибно ястие за Благовещение

Вкусното рибно ястие е задължително за трапезата на Благовещение. Подходяща е сьомгата със сос от лайм, но може да замените рибата с някой друг вид. Пригответе си:

600 г филе от сьомга, 2 щипки джинджифил, 2 лайма, 6 клонки магданоз, 2 с.л. кафява захар, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. зехтин, 1 връзка зелен лук, 50 г масло, щипка сол.

Рибата се измива и се попива с кърпа. Нарязва се на едри парчета. Всяко парче се слага върху парче алуминиево фолио. Краищата на фолиото се загъват леко нагоре и парчетата се подреждат в голяма тава.

Кората на двата лайма се настъргва, а сокът им се изцежда. Сокът и кората се смесват с джинджифила, нарязания на ситно магданоз, соеви сос, зехтина и кафявата захар. Добавят се сол и черен пипер на вкус.

Фурната се загрява на 200 градуса. Със соса се заливат парчетата филе от сьомга, оставят се за 15 минути и се пекат по 20 минути на фурна.

Ето и други вкусни рецепти за Благовещение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest