ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кафе от птиче гуано – още една чаша, моля!

Кафе от птиче гуано – още една чаша, моля!

Кафе

Казват, че колкото хора – толкова вкусове. Трябва да признаем обаче, че някои от вкусовете са наистина налудничави. Ако сте от хората със слаби стомаси, може би ще предпочетете да си направите чаша ароматно кафе, преди да довършите четенето на статията.

Статистиката твърди, че след водата, кафето е втората най- консумирана напитка в световен мащаб. Икономическото значение на кафето като суровина е огромна – нарежда се на второ място след петрола – неслучайно и на двата продукта могат да се срещнат под името „черно злато". Повече от 400 милиарда чаши кафе годишно се изпиват.

Кафе от Птиче гуано

Въпреки че Етиопия се смята за родина на ароматната напитка, популяризирането му като тонизираща напитка бележи началото си от Йемен. Постепенно през следващите няколко века популярността му нараства и то става обект на широка търговия и дори се използва като платежно средство в стопанства с натурална размяна.

Най-разпространен и известен е сорта „Мока“, кръстен на едноименното пристанище в Йемен. Голяма част от любителите на ароматната напитка твърдят, че това е един от най-ароматните и вкусни сортове кафе в света. Истинските ценители на кафето едва ли ще се съгласят с това. Има хора, които са готови да платят малко състояние за килограм кафе на зърна, които преди това са минали през стомаха на бозайник.

Kopi Luwak(Копи Лувак)

Еспресо

Копи Лувак, познат още под името Капе Аламид, е най-скъпото кафе в света. Цената му е приблизително 1 200 лв. за килограм, което прави приблизително 100 лв. за часа от ароматната течност. Произвежда се основно в Индонезия. Името му идва от местната дума за кафе – Kopi и наименованието на местен вид хищен бозайник - азиатска цивета, която местните наричат Luwak.

Диетата на плъхоподбното зверче се състои от плодове като манго, чику, рамбутан, както и зрънца кафе. Ензимите в храносмилателния тракт на циветата променят протеините в кафените зърна. Именно аминокиселините са отговорни за характерния горчив вкус на кафето. Под въздействието на ензимите в стомаха на цивета, погълнатите кафени зърна губят горчивината си и добиват аромат, които познавачите единодушно определят като уникален.

Маймуна

Частично смлените в стомаха зрънца се изхвърлят от организма на животно заедно с изпражненията, които отделя. След като се измият, внимателно подсушените зрънца се изпичат до 204 С. След това? След това се опитвате да се абстрахирате от мисълта къде са се намирали кафените зърна до скоро и се наслаждавате на най-ароматното и скъпо кафе в света.

Liao Jingdong (Лиао Джинг Донг)

Боклукът за един е съкровище за друг. Очевидно от това се е водил тайвански фермер, който решил да си направи кафе от кафените зърна, изплюти от местните маймуни. Лиао Джингдонг събрал, изсушил и изпекъл оплютите от маймуните кафени зърна. Полученото по този начин кафе се отличава с неповторим ванилов аромат и мек вкус.

Фермата на Лиао Джингдонг произвежда едва 300 кг. кафе годишно. Самият процес на събиране на зърната, изсушаването им на слънце, както и изпичането им отнема около две седмици. Цената на чаша от това кафе е около 60 долара. Стотици туристи от цял свят пътуват до Тайван за опитат тонизиращата напитка с необичаен аромат и още по-необичайна технология на добиване.

Черно Кафе

Jacu Bird (Кракс)

Любителите на кафе имат рядката възможност да направят сравнение между вкусовите качества на кафето, минало през дупето на невестулката циветка и напитката приготвена от зрънца кафе, „технологично“ обработени от птица от семейството на Краксовете. Някои от почитателите на кафето са склонни да присъдят първото място на кафето, което преди това е било внимателно измито от птичето гуано, в което се е намирало.

Процесът на обогатяване на кафените зърна е същия, като при кафето с марка Копи Лувак. Но, за разлика от индонезийската невестулка, краксът не поглежда евтините и некачествени върна от сорта Робуста. Бразилският пернат любител на кафе включва в диетата си само висококачествени зърна Арабика. Ако решите сами да се убедите във вкусовите качества на това кафе, ще трябва да платите само 80лв. за килограм от него.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариана
мариана
15.05.2013 15:16
е,сега вече имам мечта-поне веднъж да ме почерпят с такова кафе! :)
0
0