Как да пестим вода

Вода от душа

Летните горещини и високи температури наближават. Затова е добре да се замислим как да пестим от водата, която ползваме. Страната ни е известна с една от най-вкусните питейни води, чието количество обаче често се движи около критичната граница.

Ето няколко практични съвета, които можете да приложите още от днес, за да спестите от така ценната вода.

- Докато миете зъбите си, спирайте водата. Пускайте я само за изплакване.

- При бръснене, както и при миенето на зъби, не оставяйте постоянно течаща водата.

Пестене на вода

- Когато се къпете, не стойте на течащата вода непрекъснато. Докато сапунисвате косата и тялото си, най-добре спирайте водата. Имайте и в предвид, че душът пести повече вода, в сравнение с ваната.

- Използвайте водоспестяващи душове и батерии. Те са икономични, а и отмиват по-добре.

- Ремонтирайте капещите батерии. Те незабелязано изразходват немалко количество вода.

- Обърнете внимание на тоалетното казанче. Ако то тече, може да изразходи до 8 куб.м. вода на месец.

Пиене на вода

- Редовно оглеждайте цялата водопроводна инсталация за течове. Това може да ви спести много неприятни моменти.

- През горещите дни изстудявайте бутилката с вода в хладилник, вместо да източвате продължително, до потичане на студена такава.

- Когато изстудявате бира, безалкохолни напитки или диня, то поставете ги в хладилника или в кофа със студена вода, а не в течаща такава.

Вода

- Възползвайте се от откритията на съвремието и не перете на ръка. Едно такова пране под течаща вода неусетно прахосвате вода за цяла пералня.

- Ако не разполагате със съдомиялна, мийте чиниите ръчно в ред, който пести вода. Най-добре използвайте разтвор.

- Съдомиялната и пералнята се използват, само когато са напълно заредени. По този начин се пести не само вода, но и електроенергия.

- Малко хора знаят, но поливането с питейна вода е забранено. Ако живеете в къща, е най-добре да имате кладенец, от който да поливате градината. Ако ли не, използвайте ако наблизо минава река.

- Мийте колата си с пароструйка или четка със специален накрайник за течаща вода. Ако нямате, най-добре използвайте кофа или вода от кладенеца (или реката).

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Митко
Митко
10.01.2014 17:29
- водоспестяващи продукти за банята и кухнята на най-добра цена
0
1
Жана
Жана
10.01.2014 17:32
- Аквасто ЕООД -
1
0
Георги Димитров- Ampera,bg
Георги Димитров- Ampera,bg
15.05.2013 23:12
На стотици места съм публикувал сайта и не Ви прави чест да го криете.Повече от десет пъти съм излъчван по БНТ и хората знаят кой е Георги Димитров- Ампера-бг. Сайта ще го напиша в друг вид, изобретателски, защото аз съм наистина автор на 4 изобретения и не ми е чуждо и тук да демонстрирам тези природни дадености.Вижте : три пъти дубъл в, точка, ампера три, точка, хит, точка,бг на латиница. Това е приятели. Съжалявам, че постъпвам така, но съм принуден.
0
0
Георги Димитров- Ampera,bg
Георги Димитров- Ampera,bg
15.05.2013 22:59
Тук забелязвам умерен оптимизъм за пестенето на питейна вода. Липсват конкретни препоръки за пестене на вода от тоалетните казанчета, защото със сегашните им изпълнения - това не може да се постигне. Те просто не стават. И авторът правилно си е спестили думите. Сега в практиката обикновено рекламират казанчета с двустепенно управление, които са с долен монтаж и особено моноблоковите, които работят в противовес на физичните закони, защото нямат воден стълб и не се използва потенциалната енергия на водата, за доставянето на , която е вложена много енергия. Тук няма нелоялна конкуренция.Те са отречени от Европейския съюз. Виж : и се убедете. Тук няма нелоялна конкуренция. Цитирам документи на Европейския съюз. И скоро, ама много скоро ще усетим всички новината от там, защото тази мярка / Европейски закон / трябва да влезе в сила през 2013 г
0
0