ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Наръчник на градинаря: пролетна сеитба

Наръчник на градинаря: пролетна сеитба

Пролетна сеитба
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
Практичен аксесоар за вашия дом:
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
20.00 лв.
Виж ››

Сеитбата на зеленчуковите култури на открити площи се дели на пролетна, лятна, есенна и предзимна.

Пролетната сеитба съвсем логично се извършва през пролетта. Това става, когато стане възможно да се работи на полето, което е най-често към края на февруари и началото на март. Продължава докъм началото на май.

Въпреки, че февруари е типично зимен месец, много често се наблюдават краткотрайни периоди с временно повишаване на температурите. Тези благоприятните климатични условия се използват за различни пролетни мероприятия в градината.

Отглеждане на зеленчуци

През слънчевите дни се прави култивиране и брануване, може да се прекопае с права лопата. Буците се разбиват с гребло и след това се подравнява почвената повърхност.

През най-ранна пролет се сеят по-студоустойчивите култури, като спанак, репички, лук, грах, моркови и магданоз. За тях важи правилото – колкото по-рано, толкова по-добре. Това гарантирано ще ви осигури реколта с по-високо качество.

Самата сеитба се прави в браздички на разстояния 10-15 см. Семената се покриват с 3-4 см почвен слой. Добре е преди да ги поставите в почвата, да ги накиснете във вода в продължение на 2 дни.

Градина

Следва времето за сеитба на по-топлолюбивите растения, като грах например. Към края на февруари се сеят ранни сортове градински грах, който се отличава с гладки семена. Най-предпочитана е редовата сеитба при разстояния – 20 см между редовете и 5 см между семената. Поставят се на дълбочина 5-6 см, като за 100 кв. м площ са необходими 1.6 - 2.5 кг семена.

По същото време може да се сади и магданоз. Това става в ниски лехи и плитки брезички, на дълбочина 2-3 см и разстояние 10 – 15 едно от друго. След това почвата се притъпква леко с дъска.

Срокът за баклата е същият. Тя обаче се сее в широка браздова повърхност, от едната страна на тировете.

От средата на февруари до началото на март е най-благоприятният срок за сеитба на луковите култури, като арпаджик, лук за глави, летен чесън и сеитба на едногодишен лук.

В последните дни на месеца може да започне със засаждането на ранни сортове рътени картофи.

За редовното и системно поникване на семената, пролетната сеитба изисква много добра подготовка на площите през есента, както и през най-ранните пролетни месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати