Идеалната домашна аптечка

Аптечка

Често в домовете ни е пълно с всевъзможни лекарства. Някои са с изтекъл срок на годност, други нямате и представа за какво са, трети изчезват точно, когато най-много ви трябват. И във всичко това цари безразборна суматоха, а лекарствата са разхвърляни из целия дом.

За да въведете нужния ред, е нужно да си организирате домашна аптечка. По този начин ще можете да сте сигурни, че ако стане инцидент, сте подготвени да го посрещнете.

Хапчета

В домашната аптечка трябва да се поставят всички неща, необходими за първа помощ на пострадал. Можете да я подредите както в нова, така и в стара дамска чанта. Най-важното е създаването на ред в нея, за да можете лесно да се ориентирате в екстремна ситуация.

Отделно от това, направете и списък на съдържащите се материали и лекарства, с които ще разполагате, като изрично посочите срещу всеки от тях срока на годност. Това ще ви даде възможност периодично да проверявате дали всички лекарства са годни за употреба.

Домашна аптечка

А ето и какво точно трябва да съдържа всяка домашна аптечка:

1. Аспирин и Аналгин – Тези две лекарства влизат винаги в употреба, било то при зъбобол или за премахване на неприятна болка в главата.

Термометър

2. Парацетамол – Понижаващ температурата в най-критичния момент, няма как вашата домашна аптечка да е пълна, ако в нея няма Парацетамол.

3. Хапчета за стомах – След температурата и болките в главата, идва проблема с тези в стомаха. Особено при жените, по време на месечният им цикъл. Поради това е добре да се запасите с хапчета, борещи се с болките в стомаха.

4. Марля и памук – Съхранявани стерилни, те идват на помощ при всеки случай, в който се нуждаете от превързочни материали.

5. Риванол – Абсолютно задължителен за промивки за прободни рани, рани при падане в банята или охлузвания, за да се дезинфекцира раната.

6. Лепенки – Както при превързване, така и при покриване на рани, лепенките служат още и при често срещани проблеми, като пришки или ново появяващ се кокоши трън.

Това са основните неща, които трябва да се намират във всяка една аптечка. Разбира се, вие може да разширите изискванията си и да добавите множество други лекарства за първа помощ, които смятате, че ще са ви необходими. И да не забравяме - всяка себеуважаваща се домашна аптечка има термометър.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Lino
Lino
22.05.2015 00:53
Аз нямам аптечка вкъщи. Ако нещо ми потрябва, отивам и си го купувам. Има денонощни . Случвало ми се е през последните 10 години 2 пъти . За какво марли? За какво риванол? Хапчета за стомаха? А? Парацетамола не го препоръчвам, още не се знае, какви точно са последствията. Ибупрофен препоръчвам, това е. Аспирин не е нужно. А аналгина се чудя, как още го продават.
1
1
Sfetulia
Sfetulia
13.08.2013 17:11
Ееее, не.
"1. Аспирин и Аналгин – Тези две лекарства влизат винаги в употреба, било то при зъбобол или за премахване на неприятна болка в главата. " - в такива случаи, аналгинът е напълно достатъчен.
"3. Хапчета за стомах – ...Особено при жените, по време на месечният им цикъл." Аз съм жена уж, мен си ме боли корем в тези случаи.
" 6. Лепенки – Както при подвързване, така и ..." Раните се превръзват, книгите се подвързват.
За Парацетамолът също може да се поспори, защото има доста странични ефекти.
Спирам дотук.
Хайде, моля ви се, пишете по-грамотни статии, защото ви четат и млади хора. После се чудим, защо били неграмотни подрастващите.
1
0