Важни витамини и необходимите им дневни дози

Прием на витамини

Приемът на важните витамини трябва да е добре регулиран процес, за да не се стига до дефицит и неприятни последици. Тук ще намерите списък с най-важните витамини, както и необходимите им дневни дози.

Витамин А

Необходимата му дневна доза е 2.5 мг. Може да се намери в големи концентрации в хайвер, кравето масло и яйчния жълтък.

Витамин В1

Необходимата му дневна доза е от 3 до 6 мг. Съдържа се в растителните храни, като ориз, коренища, луковици, черен хляб, моркови, спанак и др., така също и в храни от животински произход.

Витамин В2

Необходимата му дневна доза е около 3-4 мг. Намира се в големи количества в люспите на зърнените храни, млякото, спанакът, бирена мая, яйчният жълтък, черния дроб и други.

Витамин В3

Витамини

Необходимата му дневна доза е около 35 мг. Съдържа се в зърнените храни, черния дроб, ядки и др.

Витамин В5

Необходимата му дневна доза е около 10 мг. Намира се в особено големи количества в кисело мляко, дрождите, зърнените храни, бобовите култури, фъстъци, черния дроб, зелето, морковите и др.

Витамин В6

Необходимата му дневна доза е 5 мг. Съдържа се главно в месото, зърнените храни, черния дроб, яйчния жълтък, плодове и зеленчуци.

Витамин В9

Важни витамини

За да стане активен, на този витамин съдействат витамини В12 и С. Биологичната активност на В9 е пряко зависима от съдържанието на тези два витамина в тялото.

Витамин В12

Необходимата му дневна доза е е около 2-3 мг. Най-богати негови източници черния дроб, бъбреците, месото, яйчния жълтък.

Витамин В15

Необходимата му дневна доза е от 50 до 100 мг дневно. Приема медикаментозно, като подходящ за целта е калциевия пангамат.

Витамин С

Необходимата му дневна доза е около 200-300 мг. Среща се най-много в шипка, касис, ягоди, цитрусови плодове, магданоз и др.

Витамин D

Необходимата му дневна доза е 20 мкг, като в по-големи дози става токсичен. Може да бъде намерен в храни от животински произход (най-много в рибено масло).

Витамини в зеленчуците

Витамин Е

Необходимата му дневна доза е 20-30 мг. Може да бъде набавен от зародишите на покълващите зърна, зелените части на растенията, растителните масла и яйчния жълтък.

Витамин Н или биотин

Необходимата му дневна доза е до 200 мг. Намира се в яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците, тъмнозелените зеленчуци, бирената и хлебната мая.

Витамин К

Необходимата му дневна доза е 1-2 мг. Открива се в листните храни - зеле, спанак, коприва, както и цветни зеленчуци - моркови, домати и тиква.

Витамин Р

Необходимата му дневна доза е от 10 до 20 мг. Най-често срещан е в спанака, шипките и магданоза.

Посочените дневни дози са за здрави и активно движещи се хора.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати