ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Да превърнем балкона в мини градина

Да превърнем балкона в мини градина

Балкон градина

Независимо от това колко голям е балконът ви, може да го превърнете с лекота в мини градина, която да ви радва през цялото лято.

Балконът е идеална среда за растенията, тъй като те ще могат да се възползват от естественото осветление, а това е много важно за тях.

Петунията, трицветните теменужки и други видове цветя радват окото си с пъстрите си цветове от пролетта до първите студове.

отглеждане на цветя

Ярките цветове на красивите растения ще са визитната картичка на вашия балкон и ще са истинска радост за вашето семейство и за приятелите ви.

Всичко зависи от размера и формата на вашия балкон. Можете да използвате класически глинени или пък пластмасови саксии. Можете да украсите външната част на балкона с висящи саксии или сандъчета.

Можете да съчетаете в градината на балкона си цветя и някои видове зеленчуци. Те ще обогатят красотата на мини градината ви.

При проектирането на вашата мини градина трябва да съчетаете цвета на стените на балкона ви, растенията и саксиите, за да се превърне всичко в един общ хармоничен ансамбъл.

Саксийни растения

Най-добре ще бъде, ако цветът на стените на балкона ви е пастелен, за да се съчетае с цветята в мини градината. Що се отнася до избора на растения, всичко зависи от това дали искате ярки едногодишни цветя, или пък хвойни растения.

Може да решите да се радвате на магданоз и копър във вашата мини градина, което ще подпомогне и готвенето ви, защото винаги ще имате подръка зелени подправки.

В зависимост от това как е осветен балконът ви, трябва да изберете подходящите за него растения. Ако почти цял ден балконът е огрян от слънце, за вашата мини градина са подходящи карамфилчетата и флоксът.

Ако балконът ви е сенчест, засадете кадънки или фуксия в сандъчета. Редувайте различни цветове на тези растения, за да бъде балконът по-пъстър.

За балкони, на които постоянно има силен вятър, е подходящо да се садят кученца. Предвиждайте високи саксии, тъй като кученцата стават доста високи.

Ако вашата мини градина е осветена добре, но не е изложена на слънчевите лъчи пряко, засадете латинки, невенчета и трицветни теменужки. Грамофончетата също са подходящи за такъв балкон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Тодорова
Албена Тодорова
28.08.2013 10:35
Много добри предложения!

Аз също съм запленена от идеята да създавам мини градини. Това е невероятна възможност да създадеш свой малък свят дори в една саксия. Ако желаете, можете да ги разгледате във Фейсбук с име: Мини градини
0
0