Лесно почистване на остатъците от восък

Восък

Всеки се е сблъсквал с неприятните петна от восък, останали по дрехи, покривки и какво ли още не в дома ни. Но не се плашете и не бързайте да отписвате любимата си покривка. Има няколко хитринки, които ще ви помогнат да ги отстраните, без да се налага да криете или изхвърлите засегнатите материи.

Ако остатъка от восък е на дреха, най-разпространеният метод за почистване е с хартия и слаба ютия. Преди да се пристъпи към използването ѝ, най-добре е каквото може от восъка да се изстърже с нож.

Използваната хартия е добре да е бяла или много светла на цвят като по-дебеличка салфетка, амбалажна хартия, лист от тетрадка, копирна хартия, попивателна или хартия от кухненска ролка. Трябва да е мека и хигроскопична, като целта е тя да поеме восъка. В никакъв случай не използвайте вестник – той има шарки мастило, които биха се щамповали върху плата.

Свещи

Хартията се слага от двете страни на плата и отгоре се минава няколко пъти с ютията. Всеки път се слага чиста хартия върху петното с восък, докато спре да се отбелязва върху хартията, т.е. докато петното от восък „излезе”.

В някои случаи обаче универсално възприетото почистване не помага, тъй като ако е накапано с цветен восък, след ютията и хартията ще остане цветно петно. Ако е бял текстил може и да опитате да го избелите, ако ли не, то опитайте с това:

Без предварително престъргване на восъка, непосредствено след накапването слагате дрехата в камерата на хладилник. Когато замръзне, восъкът ще седи като засъхнала кал върху дрехата и лесно ще може да се премахне с остъргване.

Почистване на восък

Следващият възможен трик за борба с петната от восък зависи от материята, която е накапана. Ако тя позволява, то я накиснете в домакинска газ за половин час. Тя ще отнеме и последните остатъци от восъка. След това се пере със сапунен разтвор или течен препарат без аромат.

Хитринките за почистване на восък са практични, но когато предприемете прилагането им много трябва да внимавате. Използвайте ги в зависимост от засегнатите материи, както и от восъка, с който са нацапани.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати