Как да се предпазваме от молци

Молци

Молците са досадни и неприятни съквартиранти в дома ви, които пристигат, без да сте ги поканили. Освен самите молци неприятни са също така ларвите и яйцата им.

Като убивате златистите пеперудки, просто унищожавате мъжките екземпляри, които са безвредни за повечето предмети. В това време женските необезпокоявани снасят яйцата си в шкафовете и гардеробите ви, а скоро от тях се излюпват гладни ларви.

Молците са чести гости в кухнята. Те обичат зърнени храни, брашно, сушени плодове. Този вид молци обича топлината, високата влажност и липсата на вентилация.

За да се предпазите от този тип молци, всеки продукт, който съхранявате в шкаф, трябва да се поставя в найлонов плик или кутия.

Лавандула

Съсипаните от молците продукти се изхвърлят, а тези, в които насекомите са съвсем малко, могат да се спасят, като се сушат на фурна 20 минути на 70 градуса с открехната вратичка.

Шкафът, в който са живеели молците, се измива с топъл сапунен разтвор, а след това с вода. Всички пукнатини и дупчици се намазват с оцет. Шкафът се проветрява поне един ден.

Молците, които обичат вълнени дрехи, се размножават целогодишно. Те обичат вълна, пера, истинско кадифе, кожени палта. Дори палтото ви да е скрито в найлонов плик, молците правят дупки в него по пътя към апетитното за тях лакомство.

Кожени палта

Ларвите на тези молци издържат на нулеви температури и могат да не се хранят един месец. Този тип молци живее около две години и може да унищожи много дрехи през това време.

Ларвите не понасят ярката слънчева светлина и чистия въздух. Любимите места на ларвите са потните петна по дрехите, затова преди да приберете дрехите си за следващия сезон, ги почистете добре.

Преди да приберете кожените палта, добре ги изтръскайте, защото яйцата на молците не се закрепват добре и ще паднат от косъмчетата.

Натурално средство срещу молци е лавандула. Връзка сушена лавандула в торбичка от марля ще защити дрехите ви от молци. Молците не обичат миризмата на сушени портокалови кори и свежи листа от мушкато.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Изи
Изи
26.08.2015 21:46
Ореховите листа вършат същата работа.
0
0
гостенка
гостенка
24.11.2013 23:23
много гадно ,че не мога да го копирам и сейфна за да го ползвам когато ми потрябва
1
0
ками
ками
28.04.2014 10:58
Сподели си го в твоят дневник
1
0