ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Евтин ремонт на кухнята

Евтин ремонт на кухнята

Боядисване

Кухнята е онази част от дома, където обикновено се събират българските семейства. За да започнем да правим ремонт или някакво освежаване, трябва да се съобразим със следните неща – стаята трябва да остане уютна, но в същото време и да бъде максимално функционална.

Когато правим ремонт в кухнята, трябва да вземем предвид факта, че той започва от тавана. В крайна сметка това е помещението, където се готви, което означава, че по стените и тавана ще има мазни изпарения, както и висока влажност.

Аксесоари за кухня

Разбира се, ще сложите абсорбатор, но какъвто и да е той, няма как да обира всички мазни изпарения. Добре е таванът да може да се мие и да бъде влагоустойчив.

Обикновено подовата настилка в кухнята е теракотени плочки – всъщност това е най-практичният начин, тъй като това е едно от помещенията, които се използват най-често в дома и трябва да е лесно за почистване. На стените обикновено се слагат фаянсови плочки до средата, а след това може да се продължи с боя или с тапет.

Боядисване на стени

Най-лесният вариант да освежите кухнята и да направите промяната видима е като смените цветовете на стените. В никакъв случай не е задължително да избирате бял цвят, можете да се спрете на жълто или бананово, а защо не и нещо по-различно като зелено или нежно синьо.

Хубаво е, ако боядисвате, да попитате коя боя може да се мие – независимо, че е по-скъпа, поне няма да ви се налага да боядисвате и освежавате на няколко месеца стените.

Ремонт на кухня

Хубаво е, ако се спирате на тапети да изберете винилови, тъй като се мият лесно. Ако решите да вложите по-малко пари в обикновени тапети след няколко месеца ще се наложи да ги сменяте отново.

Ако сте решили да сменяте цветовете на стените, можете да осъвремените шкафчетата си, като ги облепите с фолио – намерете контрастно на стените. Има прекрасни шарки, които имитират дърво.

Ако и във вашата кухня повечето шкафчета са разположени в горната част на стената и са изцяло дървени, можете да разчупите стаята като направите няколко стъклени вратички на отделни шкафчета.

В случай, че имате талант да рисувате, можете да направите някакви рисунки или просто форми по стъклените вратички с помощта на бои.

Ако тази промяна ще дойде над бюджета, можете просто да смените дръжките на шкафчетата – по този начин ще има някаква новост, без да влагате много пари.

Завесите заменете с щори, а ако имате щори направете обратното. Можете да подберете контрастен на стените цвят, а защо не и багра, която да ги допълва.

Всъщност независимо колко евтино искате да излезе освежителният ремонт на кухнята, имайте предвид, че това е стаята, където ще се вложат най-много пари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
03.02.2014 05:39
Няма дума евтино когато става въпрос за ремонт!Особено за кухнята или банята.Само за смяната на вратичките ми искаха 500лв...
4
0