Как да почистим екологично дома си

Екологично почстване

Имаме толкова много препарати у дома без да осъзнаваме, че всъщност ни вредят и то на децата ни в най-голяма степен. За да ги предпазим от това, можем да се обърнем към добре познати продукти, които имаме в дома си и с които можем успешно да почистим.

За измиването на прозорците можете да използвате вода, оцет, вестници. Направете си разтвор от вода и оцет, измивате прозорците и след това избърсвате.

Екологични препарати

Но всъщност оцетът не е необходим, можете съвсем спокойно да изчистите прозорците само с вода и да забърсвате с вестник. Може да използвате и вода, малко веро и няколко капки етерично масло.

За фурната идеален начин за изчистване е със сода бикарбонат. За целта е необходимо да си направите паста със сода и съвсем малко вода. Със същата паста можете да изчистите и наслояванията по кухненската мивка.

Почистване на фурна

Можете да напръскате стария килим с шепа сода и да оставите така няколко часа, след това изсмуквате с прахосмукачката. По този начин ще освежите килима, а можете да използвате содата и за освежаване на дамаски.

Сода за хляб

Ако имате проблем с запушените канали, изсипете чаша сода върху канала, отгоре изсипете оцет. След няколко минути, когато сместа е спряла да „кипи” изплакнете хубаво с гореща вода.

С помощта на винен оцет можете успешно да изчистите кранчетата, върху които има наслоен котлен камък. Напоявате със затоплен оцет гъбата и избърсвате кранчетата, мивката, след това изплаквате с вода. Можете да ги изчистите успешно и с помощта на лимонов сок.

За фаянсовите плочки използвайте топла вода и оцет – смесете ги и избършете пода. За дъската за рязане, след като сте я измили, използвайте оцет (5%) – напръскайте я и я оставете за няколко часа.

Може да използвате и етерични масла лавандула, хвойна и лимон – смесете няколко капки в 4 литра вода и измийте пода. За да изчистите тоалетната чиния напръскайте с оцет, след което добавете и сода бикарбонат – след 15 минути изчистете с четката за тоалетната.

За изчистване на фугите използвайте бакпулвер. Смесете го с малко вода и след като се получи паста, намажете фугите и оставете да подейства няколко минути, след това измийте.

За изчистване на хладилник използвайте вода с няколко капки лимон. Ако имате у дома плесенясала повърхност, можете да я премахнете, като сложите върху мястото сол, която предварително сте разтворили в малко вода.

За да имаме свеж аромат след готвене в кухнята, можем да сложим тенджера с вода на топлия котлон с няколко пръчки канела вътре.

А ако искате да изчистите микровълновата си фурна лесно и бързо, смесете равни части оцет и вода в подходящ съд и сложете в микровълновата. Включете да загрее за 5 минути – не пълнете много съда, най-много до половината.

След това всички мазнини се премахват само с едно тръкване с гъбата. Ако имате паднал восък по пода, намажете с малко загрят оцет и изтъркайте с гъба.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати