Как кокошките да снасят повече яйца

Кокошки

Храните и се грижите за пилетата си всекидневно и единственото, което искате в замяна е просто да снасят яйца. Да, но не винаги количеството, което получавате е това, което очаквате от тях. И ако вашите кокошки не се справят със сделката, значи имате нужда от съвети, които да ви осигурят желаното количество вкусни елипсовидни съкровища.

1. Нека бъде светлина

Снасянето на яйца е свързано с количеството светлината, която получават кокошките. Тя от своя страна е свързана със сезона, съответно има повече часа светлина през лятото и по-малко през зимата.

Така че, ако просто стоите и чакате да дойде лятото, кокошките ви ще снасят все по-малко яйца, тъй като през зимата светлината не е достатъчна. Затова просто им осигурете изкуствена светлина. Около 16 часа светлина на ден дава невероятни резултати за снасянето.

2. Здравословна храна

Уверете се, че кокошките ви получават балансирано меню. Повечето трици съдържат добро количество протеини, което е много полезно за снасянето, но освен протеини кокошките ви трябва да се снабдяват и с други хранителни вещества.

Пилетата обичат свежи зелени листа и угощения с грозде или диня. Когато и да видите бръмбар или щурец, хвърлете го към тях и ги гледайте как щуреят. Ако яйцата са им крехки, добавете черупки от стриди към храната им. Пресният чесън попаднал в храната им, също ще им достави полезни вещества.

Яйца

3. Вода

Осигурете им чиста и прясна вода в чист съд, от който да пият.

4. Не оставяйте яйца

Ежедневно махайте яйцата от кокошарника, защото ако ги оставите, кокошките, които са разклопани ще се опитват да измътят яйцата и ще спрат да снасят.

5. Пазете ги

Намалете стреса, на който са подложени вашите кокошки, като им осигурите сигурност и защита от хищници и паразити. Имайте предвид, че дори кучето ви може да им се стори като хищник. Направете тяхното място уютно. Кокошките понякога не снасят яйца, ако средата, която ги заобикаля не е добра.

Не забравяйте, че докато си сменят перата, птиците нямат енергия и са лениви, тогава не снасят яйца. Затова изчакайте този период.

Рейтинг

3.9
Общо 15 гласували
5 6
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Асен
Асен
30.01.2014 17:12
Дръ дрн ярина.
4
3