ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Домашната котка ни пази от инфаркт

Домашната котка ни пази от инфаркт

Котка

Изследване, направено с помощта над 4500 доброволци доказва, че притежателите на домашния любимец котка живеят с по-малък риск от инфаркт и сърдечни болести.

Според учените причината е, че котките успяват да намалят усещането за безпокойство и стрес. Това от своя страна ни предпазва от различни сърдечни болести.

Сиамски котки

Резултатите показват, че при хората, които гледат в дома си котка, има 40 % по-малка вероятност от сърдечен удар, който да има фатален край. Професор Адан Кюреши от университета в Минесота е ръководил цялото изследване.

Според него онези, които вече нямат котка за домашен любимец, но в миналото са имали, също се ползват от защитният ефект, с който ни дарява котешкото присъствие.

Домашни котки

Учените не насърчават приютяването на котка на всяка цена. Има хора, които по принцип са по-малко предразположени към инфаркт. Предишни изследвания по въпроса с ползата от животните доказват, че контактът ни с тях определено има положителен ефект.

Той се отнася както на психологическо, така и на физическо равнище. Става дума за отнемане на стреса, понижаване на кръвно налягане, по-бързото възстановяване след прекарано заболяване, превенция на различни болести и алергии.

Черна котка

Изследването показва още, че онези, които имат в домовете си домашни любимци, не посещават личния си лекар или поне го посещават значително по-рядко, от останалите хора.

Домашните котки успокояват нервното напрежение. Женските лекуват по-добре заболявания на вътрешните органи, а мъжките представители се справят по-успешно с проблеми с костите и със ставите.

В книга, която описва лечебната сила, която притежават домашните котки, се твърди, че сред най-добрите лечители са персийската и ангорската котка.

Сиамските също не им отстъпват, но ако искате да имате животно, което да отнема от вас отрицателната ви енергия, най-добрият вариант е да си вземете черна котка.

В Тунис определено залагат на лечебната сила на мъркащите любимци – в едни от най-луксозните хотели предлагат на своите гости да живеят с котките си, за да им помагат в премахването на стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати