ezine.bg»Статии»За Дома»Домашен Майстор»Домашен майстор: Как да боядисам стаите?

Домашен майстор: Как да боядисам стаите?

Боядисване на стени
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Цветът на стените във всяка стая в дома е от значение, за да се чувствате комфортно. Ако не подберете подходящи цветове, след време ще започнете да се чувствате потиснат в стаята и ще имате нужда от някаква промяна. Можете да си подберете всякакви цветове – трябва да имате предвид мебелите, както и изложението на стаята. Хубаво е да съобразите цветовете и с големината на помещението.

Ако например имате ниска стая, изберете стени в лек светъл цвят, а таванът оставете бял. Друг много подходящ цвят за стаята е комбинацията латекс и тапет – ако подберете тапет, който има някакви интересни абстрактни или флорални мотиви, може да изглежда много свежо.

Независимо как ще боядисвате, не забравяйте да не избирате твърде много цветове. След като веднъж вече сте си купили подходящата боя, идва ред на същинската част.

Боядисване

Ако сте решили да се справяте самостоятелно с боядисването, първото, което е нужно да направите е да премахнете всякакви неща, които могат да се изцапат или ще ви пречат. Махнете картини, корнизи, украшения от стените.

Облепете ъглите на тавана с широка книжна лента, за да не ги изцапате. Латексът е добър вариант, тъй като има много голям избор относно цветове, нанася се лесно, мие се и издържа сравнително дълго без освежаване.

Изцяло премахвате мебелите от стаята или поне добре ги покривате с платнища, за да не се изцапат. Подът покрийте със стари вестници или ако разполагате - с найлон.

Първо грундирате стената. Всъщност грундирането е наложително, тогава, когато стената няма никакъв цвят, тоест никога не е боядисвана, а също и ако сте решили да махнете тапетите и да боядисате. Преди да започнете боядисването с латекс, грунда трябва да е добре изсъхнал.

Боядисване на дома

Трябва също да облепите с хартиена лента и участъци като каси на врати и дограма. Боядисването става с помощта на четка и валяк. Трябва да имате няколко вида четки и валяци.

В случай, че боядисвате по-грапави повърхности, например варова мазилка, трябва ви валяк, което има дебел накрайник. Съответно за по-гладки – по-тънък накрайник (гипсова мазилка).

Нужни са ви още стълба, както и корито за боята. Боядисването започва отгоре надолу, тоест винаги първо тавана. Едва, когато е изсъхнал, боядисвате и стените. Първо извийте тавана, след което започнете да боядисвате. За ъглите използвайте четка.

За стените - първо минете по ъглите с четката, а след това с помощта на валяка започнете да боядисвате като правите хоризонтални линии, които застъпвате една за друга.

След около 3 часа можете да сложите още една ръка от латекса – всъщност, за да повторите, първата боя трябва да е добре изсъхнала. Подгответе си и парцали, с които да забърсвате ако попадне боя не където трябва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодорка
Тодорка
26.11.2013 03:10
Начинът и подредбата на текста ме отказа да прочета статията до край.
2
1