Мъркането на котките лекува

1 от 18 Снимки

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те са любвеобилни, пухкави и приятни животинки, които се гледат сравнително лесно, а вече доказано могат и да ни лекуват.

Всъщност леченията с различни видове животни не са нещо ново. В САЩ и Англия силно се препоръчват терапия с котка на хора, които имат сърдечно-съдово заболяване.

Британски учени доказаха как мъркането на котенцата може да ни помогне при различни неразположения. Оказва се, че всъщност приятният звук може да облекчи доста болежки, разбира се, изключени са тежките заболявания, с които мъркащите любимци няма как да се справят.

Науката, занимаваща се с ползите на котките върху хората, се нарича фелинотерапия и е част от алтернативната медицина. Доказано е, че има хора, за които котките са най-подходящите любимци.

Това са тези хора, които са по склонни към депресивни състояния, страдат от неврози, различни видове пристрастеност. Освен това пухкавите любимци могат да помогнат за по-бързото заздравяване на счупени кости и рани.

За последното твърдение си има и научно обяснение. Професор Клинто Рубин от Института за лекуване на животните в Северна Каролина е установил, че за да се стимулират растежните процеси в костите, е необходим звук с диапазон от 20 до 50 херца.

Мъркането на котките е точно такова – те мъркат в диапазона от 27 до 44 херца. От този характерен звук се подобрява кръвообращението, освен това се стабилизира сърдечният ритъм и се нормализира кръвното.

Котките са полезни и за хора страдащи от психични заболявания, различни сърдечни разстройства, гинекологични заболявания. Освен всичко останало учени смятат, че мъркането на котките може да укрепи имунитета.

Специалистите вярват, че мъркането на котетата наподобява лечението с ултразвук, а самото лечение не е нещо странно или необичайно.

Смята се, че котките с дълъг косъм лекуват успешно раздразнителност, безсъние и депресивни състояния. Ако страдате от сърдечно-съдово заболяване, значи се нуждаете от котка със средно дълги косми.

Късокосместите котки или онези мъркащи любимци, напълно лишени от косми, са подходящи при стомашни проблеми и болки в бъбреците.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мърчо
Мърчо
04.01.2015 14:00
Мъррррррррр
1
0