ezine.bg»Статии»За Дома»Климатикът - враг или помощник

Климатикът - враг или помощник

Климатици
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Днес климатикът в един дом не е лукс – той е необходимост, превърнала се в неизменна част от съвременния живот. Ползите му са неоспорими. Той спомага за намаляването на топлинните удари и кара хората да се чувстват по-добре в горещите летни дни.

Автоклиматиците помагат на шофьорите да се чувстват прохладно, което от своя страна ги прави по-концентрирани и съсредоточени в шофирането. По този начин климатиците са способни да спасяват човешки животи.

От друга страна, флитрите в климатиците имат способността да задържат множество алергени. По този начин хората, страдащи от сенна хрема, се чувстват по-добре и имат по-малко пристъпи.

Както е и с всяко друго хубаво нещо обаче, ползването на климатиците води и до много вреди за здравето. Най-лоши са недобре работещите климатични системи, с евтини некачествени филтри. Те са богат източник на бактериални зарази.

Съществуват множество микроорганизми, които се размножават вътре в климатиците. Добре е филтрите да се почистват редовно, най-добре всеки месец. На всеки 2-3 години трябва да се сменят, тъй като развиващите се в тях бактерии се разнасят във въздуха.

Изключително зле влияе преминаването от много топла околна среда в силно изстудена от климатика вътрешна среда. Това представлява стрес за тялото и е възможно да причини редица заболявания.

Жега

Поради това вътрешната температура трябва да е настроена максимум с десет единици надолу. Ако например навън е 35 градуса, то вашият климатик трябва да бъде настроен на не по-малко от 25.

Ако струята студен въздух удря директно върху вас, то това може да доведе по появата на схващания. Струята трябва да е в срещуположната част на стаята.

Смята се, че климатиците вредят на красотата и здравия вид на човек, тъй като силно изсушават въздуха и водят до изсушаването на кожата и косата. Добре е да не се седи твърде много време на климатик или поне да се поставя съд с вода в близост до климатика, най-вече през зимните месеци.

Спането на включен климатик е изключително непрепоръчително. Това изнежва организма и води до възпаления на дихателните пътища.

Някои учени смятат, че климатиците водят и до напълняване, най-вече през лятото. Ниската температура, която поддържат през лятото, пречи на организма да гори калории, а и когато е хладно, апетитът на човек е по-голям.

Най-добре е климатикът да се ползва, само когато това е наложително. Освен че ще пести ток, по този начин ще избегнете и всичките съществуващи вреди. Най-добре е когато на човек му е студено, да се завива, а когато му е топло – да отваря прозореца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати