ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Премахване на лоша миризма от пералнята

Премахване на лоша миризма от пералнята

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Пералня
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

За да премахнете лошата миризма от пералната машина, е нужно да намерите първоизточника ѝ. Някои производители на перални отдават причините за наличието на лоши миризми, идващи от машината, на употребата на неподходящ препарат за пране или използването на твърде голямо количество от него.

Предполага се, че препарат, който прекалено се пени, не е за предпочитане, ако има проблем с миризмата след употреба на пералната машина. Когато се употребява прекалено пенещ се детергент, то това способства образуването на повече мехурчета.

Те оставят по-голямо количество утайка по различни местенца и процепи по пералнята, не много лесни за ежедневно почистване, а там е най-лесно да се размножат мухъл или микроорганизми.

Пране

По подобен начин действат и омекотителите, и белината. Така че, когато използвате вашата пералня, обърнете голямо внимание на съветите от производителя, упоменати в упътването. Там най-вероятно се препоръчва употребата на определен препарат за пране и не е лошо да се вслушате.

Друга възможна причина е и прането на предимно ниски градуси. От друга страна е възможно и натрупването на тиня и мръсотия по частите на пералнята. Най-добре я почистете. Най-напред с мокра кърпа забършете гуменото уплътнение. След това изкарайте кутията за прах и я почистете. Отворете филтъра и почистете и него, доколкото е възможно. Добре е казанът и маркучът също да се промият.

Ако често претоварвате вашата перална машина, то тогава тя няма как да работи по най-ефективния начин. Екстра теглото би нарушило цикъла на центрофугата и би оставило водата вътре до краят му. Това не само че би довело до появата на лоша миризма, но и би развалило пералната машина.

Перална машина

В някои случаи след завършване на програмата в пералната машина остава вода. Поради това пералнята винаги се оставя отворена, докато не се употребява.

Ако пералнята не се използва за дълъг период от време, то е добра идея от време на време да се почиства с алтернативни почистващи средства – оцет, белина, лимонов сок и др.

Почистването на пералнята е много важно. Поставете чаша оцет в самата пералня и пуснете горещия цикъл. Можете също така да комбинирате две чаши бял оцет с ½ чаша сода за хляб отново в горещия цикъл. Лимоновият сок също чисти добре.

Освен това почистването на пералната машина става и със закупен продукт, специално направен за почистване на перални машини.

За премахването на зловонни миризми, носещи се от пералнята, е нужна превантивна поддръжка, която да елиминира гореспоменатите причини за миризмата. Следвайте упоменатите практики при използването на пералнята машина.

По този начин не само ще удължите живота на този уред, но ще избегнете появата на лоша миризма, както и процеса на отстраняването ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Венцислава Христова
А къде по-точно се поставя оцета? Там, където обикновено сипваме праха ли?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
В блога на Бориван има много интересни съвети за почистване
0
0
Евелина
Евелина
15.01.2015 13:03
Хайде компетентните да обяснят защо содата е вредна??? А защо има прахове със сода?
4
0
тони
тони
04.10.2015 17:41
защо слагат сода в праховете ли? за по голяма печалба! да, содата премахва някои петна, но прецаква тъканите, след употребата на сода няколко пъти материите изтъняват и по лесно се късат...навремето като е нямало прах за пране, нашите баби са прали със сода, от там е и "страхът" дрехите да не се перат много често защото се късат... изтъняват от содата. водещите марки за перилни препарати не използват сода, тия които са по нашите магазини нямат нищо общо със качествените марки прахове.така че не се заблуждавайте че содата е нещо хубаво за пране, тя си има други полезни качества, не я използвайте за други неща.
2
2
пешо
пешо
07.12.2013 12:58
Само за информация, оцет, лимони, сода и др идеи са противопоказни за паралнята. Прочетете си инструкцията за употреба
13
4
koki
koki
23.11.2014 12:47
На баба ти трътката!!!
13
4