Да си направим възглавница за бременни

Възглавница за бременни

Всяка бременна жена стига до момент, когато вече й е почти невъзможно да си намери удобна поза за сън през нощта. Малко след като успее да се настани, тя трябва да стане, за да отиде повторно в тоалетната заради неотложна нужда. Това се случва често по няколко пъти нощем. Възглавниците за удобен сън на бъдещите майки, очакващи най-щастливия миг в живота си всеки момент, са наистина полезен артикул в обикновено дългия списък с покупки, който семейство прави в този период.

Комфортът обаче не винаги е достъпен и съчетан с изгодна цена. На пазара се продават възглавници за бременни, но не всяка бъдеща майка може да си позволи да похарчи около 100 до 200 лв. за един брой. Ако имате малко повече търпение и съвсем прости шивашки умения, може да си направите и сами удобна възглавница за мечтан и спокоен сън по време на щастливите месеци на бременността.

Първо, използвайте стар (или нов, ако предпочитате) чаршаф с размери 150 см. на 200 см. Материята му може да бъде сатениран памук или дори крепон, стига да се чувствате максимално комфортно, когато я избирате и ползвате. Сгънете чаршафа наполовина и по дължина (обратната страна да е навън). Вече трябва да сте получили 1 път нагънат на дължина чаршаф. Закрепете с топлийка двата му края един към друг, за да се предотврати тяхното раздвижване и разместване.

Ако до този момент не сте шили, не се плашете. Първото, което трябва да направите, е да започнете творческия процес с изрязването на сгънатия наполовина чаршаф, за да сте готови с първата стъпка по изработката на възглавницата си. Очертайте с маркер или шивашки тебешир форма за изрязване, която трябва да прилича точно на английската буква "J". Долната извивка на "J" трябва да попада в долния ляв ъгъл на чаршафа и да започва откъм сгънатата страна.

Шиене

Долното й ченгелче трябва да има максимален размер, защото то ще съответства на ширината, която ще има вашата възглавница, и да е максимално права завъртулката му наляво. Формата "J" не трябва да бъде тънко изписана, а по-плътна. Тоест необходимо ни е да изпишем един път буквичката, а във вътрешната зона, която очертава тя, да направим още една по- малка "J", която да е на известно отстояние от първата. То ще съответства на ширината, която ще има по цялото си протежение възглавницата.

След като сме очертали формата, може да пристъпим към нейното изрязване. Когато станем готови с маркираното и отрязано парче чаршаф и го разгънем, трябва да сме получили добре очертана форма, която да прилича на буквата "U". Долната извивчица трябва да е с достатъчен размер, който да е правилно съотносим на останалите елементи, както това се вижда при самата буква.

Така вече сме получили първото парче от нашата възглавничка. Остава ни само да повторим вече описаната процедура още един път. Целта ни трябва да бъде да изрежем точно същото парче плат, като описаното по-горе.

Може чаршафът, който използваме при второто "U", да бъде с различен цвят в сравнение с първия, или да е в преливащ негов нюанс. След като вече сме готови и имаме две парчета във формата на буквата "U", можем да пристъпим към втората и заключителна част от създаването на нашата възглавничка за бременни.

Бременност

Първо взимаме двете парчета и ги налагаме едно върху друго, като внимаваме лицевата част да не е обърната навън. След това започваме да зашиваме съединеното "U", като оставяме горните краища незашити. През тях впоследствие ще слагаме пълнежа на възглавничката. Щом като станем готови и обшием добре по външния и вътрешния ръб формата "U", е ред да обърнем лицевата част на възглавницата навън.

След това започваме да запълваме с избрания от нас пълнеж. Може да се спрем на дунапренов пух или на силиконов пълнеж за целта. Щом като вече сме готови и с тази част от изработката, може да зашием горния отвор, с което и приключваме работата по нашата възглавница. Размерите на чаршафа, от който ще бъде направена тя, могат да варират, но основното правило е да се придържаме към формата на буквата "U". Сладък и спокоен сън бъдещи майки!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати