ezine.bg»Статии»За Дома»Премахване на бълхи от дома и домашни любимци

Премахване на бълхи от дома и домашни любимци

Бълхи
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
Практичен аксесоар за вашия дом:
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
20.00 лв.
Виж ››

Борбата с бълхите е тежка. Тя включва методи и средства за предварително предпазване (превенция), мерки за почистване на терена, регулярна проверка при риск, активно наблюдение на вредителя и ползване на средства за отстраняването му.

Бълхите представляват малки кръвосмучещи насекоми. Имат скоростно размножаване, добра физическа бързина, чудесни умения за изплъзване, здраво тяло и отлична устойчивост на химични въздействия с активни препарати. Възпроизвеждат се бързо и въпреки краткотрайния си живот, популацията им се разраства почти мигновено.

Тези малки насекоми нападат най-често сгради, помещения, складове, заведения и транспортни средства, включително самолети. Хората и животните са вид техни преносители.

Борбата с бълхите трябва да започне веднага, щом забележите първото насекомо. Нужни са ви системни усилия, постоянство и търпение.

Най-честият преносител на бълхи са домашните животни. Нужно е вземането на мерки за профилактика на животните и при спазване, вашето куче или котка ще остане защитено. Най-напред, когато купите ново животно, прегледайте го внимателно за наличие на бълхи.

Килими

Тези паразити, както и техните яйца, се виждат с просто око. За да сте напълно сигурни, най-добре изкъпете животното с противопаразитен шампоан против кърлежи и бълхи.

След като предварително сте го почистили от евентуалното наличие на бълхи, му поставете противопаразитна каишка. Добре е тя да не се сваля целогодишно.

Не е задължително обаче да имате домашно животно, за да се появят бълхи. Ако се завъдят в дома ви, после много трудно си тръгват. Живеят върху донора и го напускат, за да си снесат яйцата. Най-предпочитано място за това е на земята - навън в прахта и почвата, в дома в текстила - в килими и мокети, завивки, в които спите, дрехите, които носите.

Независимо от къде е дошъл проблемът в дома, незабавно изперете на максимална температура всички дрехи, покривки, килими, спално бельо и тъкани. След това ги сушете в сушилник около час. По възможност ги изгладете.

Почистване

Всички места за почиване и спане на животните, ако има такива, както и всяко помещение почистете старателно с прахосмукачка. Не пропускайте и первазите, рафтовете и мокетите. Ако пропуснете дори милиметър, най-вероятно там ще се крият няколко яйца на бълхи.

Всички места по пода, където има пукнатини, се почистват и обработват старателно. Най-добри за това са уредите с пара, за чистене на тъкани и подово пространство.

Почистващите уреди и средства също трябва да се изчистят старателно след приключване. Торбичката от прахосмукачката трябва веднага да се изхвърли в запечатан найлонов плик или да се изпере и подсуши.

Почистващите процеси ще трябва да се повтарят неколкократно, тъй като въпреки че възрастните паразити може да са убити, скоро ще се излюпят яйцата или какавидите на бълхите.

И да напомним още веднъж, при появата на бълхи, вземете незабавно мерки за тяхното премахване и окончателно унищожаване.

Ако все още нямате домашен любимец и решите да си вземете такъв, разгледайте нашите обяви за котки и кучета по градове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати