Неудобни къщи гарантират дълголетие на обитателите

Неудобни къщи гарантират дълголетие на обитателите

Казват, че удобствата размекват мозъка и притъпяват сетивата. Това особено важи за хората, които се стремят да свият семейно гнездо в уютен и удобен дом.

Ексцентричен японски архитект обаче има своя рецепта за дълголетие, свързана с обитаване на неудобни къщи. Шусаку Аракава прави сгради, които карат обитателите винаги да са нащрек и да не се отпускат.

Архитектът смята, че по този начин те стимулират мозъка и сетивата си и не се отпускат. Домовете, които е измайсторил, са особено подходящи за възрастни хора.

Какво е странното на ексцентричните колибки ли? ! Ами първо почти всички са с необичайна форма и в много ярки цветове.

Подовете на апартаментите не са равни, а вълнообразни. Има и такива, в които са разсипани камъни, за да могат живеещите да се спънат, ако не са нащрек.

Вратите и прозорците съвсем не са на обичайните си места. Контактите и електрическите ключове са разположени в тайници, които трябва да бъдат открити.

Някои от вратите карат живеещите да коленичат и да пропълзят до другата стая. Някои от жилищата нямат тоалетна. А в други, нужникът е ситуиран до комина или скрит зад опушен прозорец, чиято горна част е от прозрачно стъкло.

Кухнята е в центъра на апартамента, но хладилникът е сложен на противоположния край на дома и до него се стига по стълба.

Къщите на Шусаку Аракава струват двойно повече, отколкото обикновените. Но досега не са много мераклиите да се сдобият с такова жилище.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
30.11.2013 14:04
абсолютна перверзия!:(
1
0