ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Хапването пред телевизора ни кара да пълнеем

Хапването пред телевизора ни кара да пълнеем

Хранене пред телевизор
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
42.20 лв.
Виж ››

В забързаното ни ежедневие съществуват изключително много нездравословни практики. Някои от тях отчитате като такива, но продължаваме да ги вършим, а за други дори не предполагаме колко ни пречат. При желание да се информираме и да хапнем едновременно, телевизорът се оказва постоянен спътник по време на вечеря.

Според проучване това ни кара да напълняваме, а да не говорим за отчуждението, което настъпва в семейството. Разговорът е изместен от новини, а спортът или прогнозата за времето за изместени от „Тихо, че слушам! “, което и при най-голямо желание ни отказва доста бързо.

Американски и холандски учени направиха проучване заедно и установиха, че освен отчуждението в семейството, гледането на телевизия по време на хранене ни кара да напълняваме. Доктор Клееф и доктор Уонсинк са на мнение, че разговорите по време на храна и липсата на телевизия прави хората по-здрави.

Хранене пред компютър

Изследване е проведено в семейства - проучвани са както децата, така и родителите. Резултатите от изследването показват, че родителите с по-висок индекс на телесната маса предпочитат да се хранят с пуснат телевизор. При онези, които се хранят без телевизия, е измерен по-малък индекс – и при родителите и при децата.

Оказва се също, че момчетата, които живеят в семейства, където не се става от масата, докато не се нахрани и последният човек, имат по-нисък индекс. Същото се отнася и за родителите. Момичетата пък, които се впускат да помагат за приготвянето на вечерята, са с по-висок индекс. При подрастващите господа подобна тенденция не е забелязана.

Вредно хранене

Учените са на мнение, че индексът на телесната мазнина и хранителните навици може и да не означават непременно затлъстяване, но социалният аспект е от значително значение. Това е потвърдено и от изследването – при липсата на разговори и наличие на телевизор, при родителите са отчетени по-високи индекси.

Най-добре да не подценяваме средата, която ни заобикаля, когато се храним – оказва се, че мястото е също толкова важно, както и качеството на храната, смятат учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати