Почистващи препарати от природата

Еко почистващи препарати

Най-важни за поддържане на чистотата в дома са почистващите препарати. Тези, които купуваме обаче, често са доста силни и дори отровни. За да предпазим себе си и семейството си от техните зловредни влияния, е най-добре да се обърнем за решение към природата. Конвенционалните препарати на химична основа могат да бъдат заменени от някои природни и домашно приготвени решения.

Една от най-силните киселини е лимонът. Този цитрусов плод е мощно оръжие срещу бактериите в дома, пяната от сапуна след миене и отлаганията, вследствие на твърдата вода. Лимон може да се използва при почистването и излъскване на месинг и мед, за изтъркване на чинии, всякакви повърхности и петна. А сок от лимон, смесен със зехтин, служи за полиране на масивни дървени мебели.

Друго природно решение е царевично нишесте. С него успешно се почистват прозорци, полират се мебели, сапунисват се килими и черги.

Лимон

Етеричните масла имат антисептични съставки. Това ги прави перфектни не само за масажи, а и ги превръща в добри дезинфектанти. Бутилка с пулверизатор се пълни с вода, добавят се няколко капки етерично масло по избор и се разклаща добре. С полученото се напръсква в дома.

Дори привидно вредни за човек продукти могат да са добри за почистване. Като амонякът. В концентрирана си форма той е вреден за кожата и очите, но не и за околната среда. Амонякът е изключително ефективен при почистване на стъкла и огледала. Ползва се, като се смеси с вода в бутилка с пулверизатор.

За почистване на плотове и мивки, както и чугунени тигани, природата ни е дала едрата морска сол. Смесена с малко лимон, тя се поставя върху мека гъба, повърхностите се потъркват, изчаква се малко да престои, след което се изплаква.

Морска сол

Смесен с мек течен сапун, белият оцет помага да отстраняване на мазнината от повърхностите. Той помага още да изчистите до блясък подовете и прозорци.

Сода бикарбонат е признат универсален почистващ препарат. За да премахнете лошата миризма от някое помещение, просто оставете отворена кутия със сода за хляб. Същото може да направите и с хладилника, за да го прочистите от лошата миризма. Содата за хляб е добро средство и срещу всякакви петна, най-вече по килими, както и за почистване на мивки, плотове и изобщо всякакви повърхности.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати