Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Кучетата пазят децата от астма и алергии

Кучетата пазят децата от астма и алергии

Почти всеки родител минава през етапа, когато малкото му дете започва да забелязва кученцата и котките, които вижда, и не след дълго проявява и желанието да си вземе някое от тези пухкави сладурчета у дома.

В случай че до момента сте имали резерви, че кучето у дома няма да влияе добре на здравето на детето, вече можете да се отърсите от тези мисли. Според ново проучване рискът от астма намалява значително, ако детето живее с куче у дома.

Причина са червените микроби, които се намират в стомаха на домашния любимец. Една от бактериите, която се нарича Lactobacillus johnsonii, помага за намаляването на възпаленията на дихателните пътища у децата, което е свързано с астмата.

Преди обаче в дома да се появи куче, хубаво е да имате предвид няколко неща. На първо място, вземането на животно у дома е отговорност – детето трябва да е наясно с това, доколкото е възможно на крехката му възраст. В тази връзка – ако искате кучето, само за да се забавлява малкото ви съкровище и това е прищявка за ден-два, по-добре не го правете.

Кучетата пазят децата от астма и алергии

Обяснете, че кучето ще бъде част от семейството, ще има нужда не само от храна и игра, но и от любов и внимание. Важно е също да имате предвид, че кучето също преживява нова ситуация, както и вие и то също ще има необходимост от време, за да се адаптира в нея. В началото вероятно ще събирате постоянно наръфани пантофи, но това е нещо като етап от адаптирането.

Следващото важно правило, което детето трябва да знае и ясно да разбира е, че кучето е живо същество и с него не може да се отнася, както с играчките си (например да го хвърля или дърпа, ако не му се понрави). Трябва да проявява внимание и да не го наранява, да се показва нежност и любов към домашния любимец.

Много е важно и каква порода ще изберете. Подходящи са бордър коли, дакел, ротвайлер, лабрадор, териер, кокер шпаньол и др. – всичко зависи от мястото, което имате у дома, и желанието ви дали кучето да е мъничко или голямо. Не забравяйте, че смесените породи кучета също са умни животинки и можете да си ги гледате у дома, а основният плюс е, че ще спасите живота му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Малчо
Малчо
29.12.2013 00:46
Аз бих си взела чистокръвно куче или котка :) Няма да гледам в къщи улични пумяри. Бих взела улично куче само за двора си или да подаря на хора със животни, но за вкъши да си е чистокръвно :)
0
5