Саксии на работното място - по-малко болнични

Саксийни цветя в офиса

Саксийните растения в офиса са полезни за здравето на работещия, твърдят норвежки учени. Те значително намаляват болничните.

Експертите от норвежкия Селскостопански университет изследвали здравословното състояние kd 305 души, които се трудят в три различни офиса с различен процент зеленина в тях.

Психолозите сравнили броя на болничните и количеството на растенията, които хората виждали от бюрата си.

Колкото повече саксии имало около тях, толкова по-малко били отсъствията им от работа.

Растенията намаляват умора и главоболие. Отпадат и дихателните проблеми, като кашлица и сухо гърло. Зеленината още помага и за овлажняване на кожата, убедени са експертите. Това от своя страна запазва красотата и еластичността й.

Микробите в почвата пък отстраняват нездравословните летливи органични съединения.

Бонус: малко зеленина на работното ви място може да донесе само ползи - освен че ще ви помогнат да се чувствате и изглеждате по-добре, саксийните цветя ще донесат ведрост и настроение, докато се трудите.

Работейки усърдно и взирайки се в монитора, от време на време отмествайте поглед към красивата палма или китайска роза, която тъкмо сте донесли на работното място. Съзерцаването на зеленина успокоява очите и ги предпазва от пренатоварване.

Растенията имат и психологически ефект, защото хората знаят, че са полезни. 82 процента от служителите в офиси с растения се определят като "щастливи".

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати