Нов живот за старите мебели

Мебели

Напоследък все по-популярни стават ръчно изработените предмети – от мънички сувенирчета, които сами и с малко материали можем да подготвим у дома, до мебели, които сме преобразили до неузнаваемост.

Всичко, което ви е необходимо, е въображение – можете да превърнете стария и неугледен скрин в произведение на изкуството. Плюсовете са ясни – ще спестите значителна сума пари, тъй като няма да си купувате нова мебел.

В същото време ще сте сътворили нещо сами – това ще ви донесе голямо удоволствие. Не на последно място ще направите уникална мебел, която никой дизайнер не би могъл да повтори, и ще я съчетаете точно с вашия интериор.

Старите шкафчета, които с времето са станали с бледи цветове, могат веднага да възвърнат блясъка си – просто си купете фолио и внимателно ги облепете.

Ако не искате вече да бъдат тъмни, например купете си фолио, което имитира някаква светло дърво. Има голям избор от декоративно фолио – може да бъде имитация на дърво, на мрамор, плочки, тухли и др.

Фолиото е изключително практично, тъй като е водоустойчиво и издържа на високи температури. Освен това се почиства много лесно. Единственото условие за залепяне на фолио е повърхността да бъде гладка.

Много оригинална и хубава идея е да състарите още повече някаква мебел, стига, разбира се, това да е стилът, който ви харесва. Ако разполагате със стара масичка, която стои просто като част от интериора, превърнете я в произведение на изкуството.

Състарени мебели

С декупажна техника можете да създадете нова мебел у дома. Трябват ви само салфетки (може и декупажна хартия), лепило, ножица и лак за декупаж. Залепете елементи от салфетката върху масата и лакирайте.

За по-голям ефект купете си т.нар. кракъл или кракле – напукваща паста, с която мебелът ще придобие пукнатини. За финал може да намажете масичката, скрина, вратата на шкафчето с антична паста, която ще навлезе в пукнатините и ще направи предмета да изглежда още по-старинен.

Разбира се, подобен метод ще ви струва малко повече пари.

Диваните спокойно можете да претапицирате – няма да бъде безплатно, но определено цената няма да бъде висока като за нов диван.

Старите столова боядисайте в различен цвят – ако позволяват, преправете ги. Друг вариант е просто да ушиете някакви възглавнички за столовете, а касата на вратата, където се намират те, боядисайте в същия цвят. Така хем ще промените интериора и ще освежите помещението, хем няма да се налага да боядисвате основно стените.

Събраните причудливи стъклени бутилки могат веднага да влязат в употреба – направете си уникални вази. Единият вариант е да ги оцветите с бои за стъкло по ваш избор, можете да използвате декупажна техника и отново да ги превърнете в красиви вази.

Старият куфар, който със сигурност повече няма да използвате за пътуване, но и който ви носи много хубави спомени и не желаете да изхвърлите, превърнете в дом за вашият домашен любимец. Отворете куфара, подпрете страницата му, а вътре добавете мека възглавничка.

На подпряната част можете да сложите каквото пожелаете – просто приложете повече въображение. Със сигурност имате много снимки с вашият любимец – просто ги залепете там.

Имаме за вас и една странна и на пръв поглед екстравагантна идея. Ако сте от хората, които обичат да четата списания и ги събират, можете да си направите с тях нощно шкафче.

Подредете ги едно върху друго – може да разчупите малко като завъртите някое от списанията настрани, после пристегнете с колан и сте готови с шкафчето. Екстравагантно е, но пък решава проблема с нощното шкафче.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати