ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Съвети за лесно почистване на прозорци

Съвети за лесно почистване на прозорци

Почистване на прозорци

Миенето на прозорци е една от най-неприятните и досадни задачи за всяка домакиня. Причината за това е, че стъклените повърхности се зацапват прекалено лесно, но за сметка на това почистването им става трудно и често резултатите не са никак впечатляващите.

Ето защо ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да се преборите по-лесно и ефикасно със замърсяванията, както и да се сдобиете идеално чисти и блестящи стъкла.

Подходящо време за миене

Колкото и странно да звучи, най-подходящото време за миене на прозорци е облачното. Причината се крие в това, че силното слънце кара стъклата да изсъхват по-бързо и така могат да останат следи от вода или от препарат.

Добър почистващ препарат

Миене на прозорци

Напълно погрешно е схващането, че за да почистите добре стъклена повърхност, ви трябва непременно скъп препарат. Всъщност можете да си приготвите качествена почистваща течност дори в домашни условия.

За по-лесно измиване на прозорци можете да приготвите разтвор от топла вода и ябълков оцет в съотношение 1:1, като течността може да се излее в старо шише от почистваш препарат с помпа. Необходимо е само да се разклати добре и след това да напръскате стъклата.

Друго много ефикасно средство за почистване на прозорци е сместа от сода бикарбонат, сол и вода. За да приготвите този разтвор, сложете три супени лъжици сол и същото количество сода в три чаени чаши топла вода.

Според някои домакини прозорците стават отново чисти и блестящи, ако към водата за миене се добави малко прах за пране. Същата работа би ви свършила дори паста за зъби.

Забърсване на стъклата

Колкото и силен да е почистващият ви препарат, неправилното забърсване на стъклата може да обезсмисли целия ви труд. Ето тук на помощ идва микрофибърната кърпа. Тя задължително трябва да е чиста и суха, иначе рискувате стъклата ви отново да се замажат.

Забърсването на измития прозорец със салфетките или вестници обикновено води до задоволителни резултати. Необходимо е първо да напръскате прозореца с препарат, след което да го почистите добре с кърпа. Накрая забършете с хартията. Ще се изненадате от идеалната чистота и блясък на вашите доскоро мръсни прозорци.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
09.03.2018 12:09
Почистването с оцет съм съгласна, обаче това със сол и сода е пълен абсурд! При тези пропорции няма да се получи кристално чист прозорец, а ще стане матово (бял филм)! Преди да пишете статии за съвети изпробвайте методите и тогава ги предложете на всички хора!
2
0