ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кефир – уникалната тибетска гъба

Кефир – уникалната тибетска гъба

Кефир

Кефир произхожда от Кавказките планини в Източна Европа и е тибетска гъба. Смята се, че името произлиза от турската дума keif, което означава добро чувство. Тя е изградена от зърна с различна големина (от ориз до орех ), цветът му варира от бял до жълт, а ароматът е обичайно сладникав и същевременно леко остър. Тя е изградена от много полезни за тялото млечно–кисели бактерии и дрожди с добавка от протеини, липиди и захари. По форма прилича на карфиол, като по време на ферментация обема на гъбата нараства значително. По този начин те се размножават.

От кефир се прави ферментиралата млечна напитка, като се използват зърната на гъбата. Напитката се приготвя чрез инокулиране (буквално преведено означава вкарване на болестотворен микроорганизъм у здрав индивид с цел предизвикване на болест и последващ имунитет) на краве, козе или овче мляко със зърна от кефир.

Кефирът съдържа множество полезни съставки и освен микроорганизмите в него се намират и въглероден диоксид и етанол (продукти в резултат от ферментацията), протеини, полизахариди (от млякото), витамини А, В1, В2, В6, витамин D, витамин К2, фолиева киселина (витамин В9). От минералите в напитката се съдържат и калций, желязо и йод, както и вода.

Руски учени са първите хора обявили, че кефирът е много полезен при лечение на туберкулоза.

Десерт с кефир

Тази гъба и различните продукти, в които тя взима участие (кисели млека и плодови млека, сирена, дресинг за салати и други), са много полезни за организма.

Тибетската гъба се използва като добавка към лечението на диабет, злокачествени заболявания, и такива на бъбреците, черния дроб, белия дроб. Тя също подобрява обмяната на веществата, засилва концентрацията, повлиява клетките като забавя процеса им на стареене. Кефирът е полезен да се приема по време на смяната на сезоните, защото действа тонизиращо, има успокояващ ефект, при безсъние, депресия, и освен това повишава либидото (повече при мъжете).

От кефира може да се направи и подквасено мляко, което е много добро козметично средство, освежава кожата, изглажда бръчките и забавя стареенето. Кефирът е полезен още при различни наранявания, където има обезболяващ ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати