ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Революционно! Направиха пералня без вода

Революционно! Направиха пералня без вода

Пералня

Двама студенти от Националния университет в Кордова са създали перална машина, която пере без вода. Николас Вуксановик и Николас Арайя са от Аржентина и са представили своето интересно откритие като дипломна работа.

Идеята за подобен уред съвсем не е нова, а надеждите са, че съвсем скоро пералните машини ще влязат в домовете на хората и няма да бъдат представени само като дипломни проекти.

За разлика от всякакви други системи, които използват вода, макар и в малки количества, машината, която е изобретена от двамата студенти, работи без капка вода. Пералнята е наречена от изобретателите Нимбус и освен газ използва екологично чисто средство за пране, което е в процес на патент.

Друго предимство на машината, която изпира без вода е, че използва доста по-малко електрическа енергия от останалите перални. За още по-голямо улеснение дрехите след това не се сушат, а и няма нужда да се гладят.

Гладене

Двамата студенти за използвали идеята на дизайнера Ели Ахови, който през 2012 година разпространява и патентова своята концепция, наречена Orbit - идеята е всичко да се остави в ръцете на сухия лед.

Тази пералня използва силата на изпаряващия се сух лед от въглероден диоксид и пере дрехите буквално за няколко минути. Освен това е изключително тиха, докато работи.

Системата е замислена да може да премахва мазни петна и други упорити замърсявания от дрехите. Дизайнерът на Orbit е искал да създаде пералня, която да може да служи вярно при всякакви условия.

Сухият лед отдавна е позната техника за почистване, но до този момент е използван предимно за индустриални приложения. След като се почистят нежеланите частици, прането се филтрира в тръба и накрая остават добре почистените дрехи, а въглеродният двуокис от газообразна форма се преобразува отново в твърда форма.

Тази технология обаче изглежда все още твърде далечна и трудно постижима. За разлика от нея, идеята на аржентинските студенти изглежда доста по-лесно постижима. На този етап аржентинските студенти не са показвали изобретението си на международни технологични форуми.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати