ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Здравословни ползи от цикория

Здравословни ползи от цикория

Цикория

В началото този зеленчук е бил отглеждан по крайбрежието на Средиземно море и Южна Азия, а в Европа се разпространява по-масово през 16 век. Цикорията е била консумирана още от древните египетски и римски войни, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните ѝ качества.

Цикорията (Синя жлъчка) е растение, което може да се види във всички части на Европа и САЩ. Нейните корени и надземни части се използват за направата на лекарства или пък за добавка към различни храни. Така например листат ѝ често се използват като заместител на целината, а корените и листните пъпки се варят и са консумират директно.

Освен това е много използвана за ароматизиране на храни и напитки, като кафето е един страхотен пример. Интересен факт е, че цикорията се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето.

Чай от цикория

Цикорията е много полезна за храносмилането, като коренът ѝ подобрява циркулацията на жлъчка в организма, а от там се подпомага храносмилането. Освен това допълнителното количество жлъчен секрет, който се отделя подпомага по–бързото разпадане и преработка на мазнини.

Съдържащите се в цикорията естествени слабителни вещества я правят много употребявана при запек. Това е така заради инулин, съдържащ се в нея, който облекчава страданието при запек. Като след проведено проучване върху хора с такъв проблем, където цикорията е била приемана под формата на хранителна добавка е имала положителен ефект.

Цикорията е и много богата на естествени антиоксиданти, наречени феноли. Те правят организма устойчив на външни въздействия и възпалителни процеси. Относно това качество на цикория е проведено проучване върху плъхове, чийто хранителен режим е включвал корени от цикория. Като резултата е установено, че са се повишили стойностите на антиоксиданти в кръвта, което доказва техният потенциал.

Грилована цикория

Положителният ефект от приемът на цикория е налице и при сърдечно–съдови проблеми. Тя е подходяща при аритмии, тахикардия (увеличен сърдечен ритъм) и се смята, че е много подходяща при лечение на тромбоза. Освен това помага при болести на черния дроб, заради своя антиоксидантен ефект.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати