За кожата в интериора

Кожен диван

Кожата съпътства интериора още от древни времена. При първобитните хора наличието на много кожи в пещерата е било доказателство, че техният обитател притежава безупречни умения в лова. Това е издигало човека в племето и му е придавало по-особен статут.

Хиляди години след това, жилище с животинска кожа също е знак на високо социално положение в обществото. Кожата говори, че собственикът на дома е преуспял човек, притежава вкус, изисканост.

Кожата активно се внедрява в домашния интериор. От животинска се произвеждат дивани, фотьойли, тапицират се столове. Облицоват се с нея и шкафове, чекмеджета, стени дори, абажури... Кожата се използва и дори върху теракота и фаянса.

Кожата изисква специални грижи. За да се удължи животът й дори е нужен специален микроклимат. В жилището не трябва да има температурни колебания. Ако такава е налице, животинската кожа може да загуби еластичността си, да се деформира или напука.

Кожите и кожените изделия в интериора най-често се използват в стиловете арн нуво, арт деко, в африканския стил. Това обаче не означава, че кожата не се използва в останалите интериорни стилове – класически, Hi-Tech.

Животинският стил има и своята алтернатива. Кожите и кожените аксесоари в интериора могат да бъдат създавани и от синтетични материали. На външен вид те не се различават по нищо от естествените – дори могат да бъдат по-меки, по-практични, по-евтини и не толкова капризни.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари