ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Здравословни ползи от кафяв ориз

Здравословни ползи от кафяв ориз

Кафяв ориз за готвене

Кафявият ориз има ползи за здравето на човека. Още в Древен Китай той е бил храна само за благородниците, като на останалия китайски народ не е било разрешено да отглеждат или да ядат такъв вид ориз.

Факт е, че хранителните вещества се губят, когато външната обвивка на ориза се отстрани, особено в процеса на производство на белия. Кафявият ориз всъщност представлява нерафинираната версия на белия, като той е много богат на антиоксиданти, приготвя се по–бързо и се храносмила по–лесно. Благодарение на това, че кафявият ориз е със запазена обвивка, той е богат на протеини, тиамин (витамин В 1), калций, магнезий, калий и фибри. Заради богатството на полезни вещества тази храна се оказва подходяща за диабетици, както и за тези, които имат желание да смъкнат някой друг килограм. Благодарение на фибрите, откриващи се в кафявия ориз, се подпомага функцията на червата и се улесняват храносмилателните процеси.

Фибрите също са полезни за превенцията на рака на дебелото черво. Те се прикрепват към причинителите на злокачественото заболяване, елиминират ги и запазват здравето на червото. И не на последно място, кафявият ориз, благодарение на високото съдържание на фибри, подпомага лечението на кандида.

Кафяв ориз

Доказано е, че кафявият ориз стабилизира кръвната захар. Проучвания показват, че консумирането на една чаша такъв продукт дневно намалява риска от развитието на диабет с до 60 %. А тези, които го заменят с белия пък, са изложени на риска 100 пъти повече. Този ориз е много препоръчван от специалистите, понеже белият, който по–често се консумира, е обогатен от производителите със синтетични витамини и желязо, за да бъде по–питателен.

Кафявият ориз съдържа селен, който предотвратява развитието на някои злокачествени заболявания, болести на сърдечно – съдовата система и артрит. Освен това този ориз осигурява 80 % от дневния прием на манган. Този химичен елемент помага на организма да синтезира (обединява) мазнините, както е и от полза за нервната и репродуктивната система на човека.

Здравословните ползи на кафявия ориз се дължат и на съдържащите се естествени масла, които действат много благоприятно за тялото. Не трябва да забравяме и за антиоксидантите в него, макар и не в много високи стойности. Също така този ориз е много полезен и за бебетата, заради естественото съдържание на фибри и богатство от хранителни вещества необходими за растежа на детето.

Всичките ползи на този ориз, заедно с възможностите да се използва в различни сфери на кулинарията, го правят изключително интересен продукт. Той спокойно може да заменя белия ориз, а от кафявото оризово брашно да се приготвят много вкусни и здравословни палачинки, диетичен хляб и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати