Салата с водорасли
Необходими продукти: 1 пакет Уакаме 5 г или сушени водорасли по избор, 200 г целина, 2 връзки спагети от елда, 2 с.л. оцет за суши, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. тъмен соев сос, 1/4 ч.л. сусамово олио, сусамови семена
Начин на приготвяне: Водораслите се накисват във вода за около 10 минути. Целината се нарязва на филийки. Спагетите се сваряват, докато омекнат, и се отцежда от водата. Изплакват се под студена течаща вода до пълно охлаждане. Семената сусам се препичат в сух тиган, докато започнат да се разпукват.
Дресингът се приготвя, като се смесят оцетът, захарта, соевият сос и сусамовото олио в добре затворен съд. Разклаща се силно, докато захарта се разтвори.
Спагетите се изсипват в купа. Прибавят се отцедените водорасли и целината. Салатата се полива с дресинга и препечените семена сусам.Водораслите се смятат за една от най-полезните храни, на първо място, заради съдържащия се в тях йод. Той подпомага работата на щитовидната жлеза и оттам - на целия организъм.
В полезни морски водорасли има още калций, магнезий, желязо, както и витамини от групата В, С и А. Водораслите са един от малкото растителни източници на витамин В12.
Навярно сте чували, че спирулината е суперхрана, която е добре да включвате по-често в менюто си. А най-добрият начин да си набавите всички полезни ферменти, изброени по-горе, е като включите водорасли в своята свежа и здравословна салата.