ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Здравословни ползи от тамян

Здравословни ползи от тамян

МаринаМарина
Джедай
46818
Тамян
Пейзаж N13 Бурно море
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пейзаж N13 Бурно море
520.00 лв.
Виж ››

Много хора използват тамян, за да освежат и ароматизират стаята си. Оказва се обаче, че той крием много здравословни ползи, някои от които сигурно ще Ви изненадат.

Много често тамян се използва за средство, което пречиства от негативни мисли, за да постави едно ново начало, по – мирно и по–щастливо. Също индианците го използвали за преобразуване на отрицателната енергия, да излекува и пречисти лошата такава.

А при запалването на тамянови пръчки, се счита, че обновяват ума, тялото и духа, проясняват ума и успокояват сетивата. Тамяна е полезен не само са психическото здраве, но и за физическото. Смята се, че ако на работното място се освежава въздуха с тамянови пръчки се подпомага мисловната дейност и се избистря съзнанието. Монасите го използват още по време на медитация, за прочистване на въздуха и мислите им.

Някои казват, че приятния аромат на тамян вдъхновява въображението и може да стимулира творческите заложби. Някога поставя човека като в състояние на сън, освобождава въображението и повишава мотивацията.

Ароматерапия с тамян

Тамянът се използва и заради своите антибактериални, противогъбични и инсектицидни свойства. Благодарение на антибактериалните си свойства, той често се използва да унищожи бактериите в помещенията. В скорошно проучване тамян е бил използван за стерилизиране в болнично отделение, като се установило, че ефектът е както на стандартните препарати използвани с тази цел.

Към ползите от тамяна спада и възможността му да засили увереността у хората. С повишаване на вниманието, концентрацията и креативността се повишава самочувствието на човек, че може да се справи с делата си. Освен това тамянът повишава либидото, той се явява един естествен афродизиак за привличане на противоположния пол.

Миризмата ми влияе директно на мозъка и може да окаже въздействие на някои химически вещества в него – на серотонина и допамина например. Така се причинява чувство на щастие, спокойствие и задоволство. Ползите му в борбата с депресия също са налице, както се вижда от влиянието му върху тези центрове в мозъка, също е лек при главоболие.

Има много ползи от тамян

Тамяна е полезен и за предизвикване на сън, вдишването успокоява тялото и го отпуска. Ако гори сам, без да е прибавен към дървени въглища и други, той не е опасен, в противен случай може да са налице нежелани ефекти върху тялото на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати