Трябва ни само 1 месец, за да изберем жилище

Жилище

На една трета от българите са им необходими около 30 дни, за да си изберат жилище, сочат последните данни от статистики. Имотите над 100 000 евро привличат най-много купувачи.

Експертните данни на агенция за имоти посочват, че броят на жилищата, които са закупени на по-висока цена от първоначалната, е нараснал през последната година. През последните шест месеца силно е нараснал и броят на купените жилища над 100 000 евро.

Покупката на апартаменти с цел инвестиция се движи между 12 и 13 %, а с 5% е паднал броят на жилищата, които са продадени за погасяване на кредит.

Дом

Наблюдава се и по-силен интерес към новите апартаменти с по-голяма жилищна площ, като не малка част от хората продават старите си домове, за да се преместят в по-нова кооперация.

30% от продадените апартаменти са тристайни, като още през юни броят им започнал да се увеличава. За сметка на това продажбите на двустайни и едностайни апартаменти са спаднали с 9.5%.

Цените на жилищата не са променили нивата си за последните шест месеца. Стойностите в София са около 700 евро за квадратен метър. Във Варна апартаментите се продават между 670 и 690 евро за квадратен метър, а в Бургас и Пловдив – между 490 и 550 евро за квадратен метър.

Експертите съветват при покупката на нов дом да сте много внимателни и да огледате добре имота с продавача и неговия представител.

Имоти

Преди да си купите ново жилище трябва да изясните няколко сериозни фактори:

1. Местонахождението – трябва да разгледате инфраструктурата около бъдещето ви жилище, както и разстоянието му до работата ви;

2. Квадратурата - в новопостроените сгради реалната площ е по-малка от това, което купувате. Общата площ включва освен полезната площ на жилището и общите части на сградата;

3. Цена – определете бюджет за имота, който да не надскачате, без значение дали веднага ще изплатите апартамента или ще теглите кредит;

Когато купувате нов апартамент, не трябва да подценявате и допълнителните разходи, които ще ви струва, като допълнителен ремонт и поддръжка.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати