В бъдеще ще седим върху столове от спанак и ориз

Екология

Италиански специалисти започнаха да разработват нова технология, с която да подменят някои полимери в мебелите с напълно естествени продукти от природата като спанак и ориз.

Чрез новото изобретение експертите се надяват да създадат напълно биоразтворима пластмаса. Това ще подпомогне разрешаването на проблема със земеделските и пластмасовите отпадъци.

Пред сайта EurekAlert италианските специалисти твърдят, че в бъдеще хората ще седят върху столове, изработени от спанак и ориз.

За целта учените от Италианския технологичен институт са започнали да използват органични продукти, които имат свойствата на целулозата.

Според експертите растенията около нас разполагат с достатъчно подобен материал, който може да замени изкуствения продукт.

Специалистите са смесили киселината със стебла от магданоз и спанак, оризови люспи и какаови шушулки, от което получили специфичен разтвор. Тестовете на течността показали, че този материал може да замени индустриалната пластмаса.

Екомебели

Биоразтворимата пластмаса ще направи възможна подмяната на някои неразтворими полимери и ще допринесе за разрешаването на глобалния проблем със земеделските и пластмасовите отпадъци.

Министерството на околната среда у нас също предложи за разрешаването на проблема с тези отпадъци. Експертите искат да бъдат въведени допълнителни такси, които да се наложат върху трудните за рециклиране пластмасови изделия. Това ще увеличи крайната цена на стоките.

С такива такси ще бъдат обложени пластмасовите лъжици, вилици, чаши, чинии и дори по-тънките найлонови торбички. Като причина за по-високите цени е посочено трудното рециклиране на тези стоки.

Допълнителните плащания са част от мерките за намаляване на боклуците и увеличаване на рециклирането, заложени в проекта на Национален план за управление на отпадъците. Предстои той да бъде приет от правителството.

Преди няколко години екоминистерството наложи на супермаркетите цена за найлоновите торбички и резултатите от тази практика показват, че потреблението им е спаднало драстично.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
любо
любо
14.02.2015 05:48
не трябва да каним китайци на гости'че ще изядат мебелите! :-)
0
0