ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Вреди от прекомерната консумация на риба

Вреди от прекомерната консумация на риба

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Риба
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Всеки знае колко полезна е морската храна. В последите години обаче мнозина ограничават нейната консумация, тъй като се опасяват от постоянните предупреждения за все по-високи нива на тежки метали, които застрашават здравето.

Нивата на живак в рибата отдавна не са тайна и всеки може да се запознае с тях преди избора си на риба. Най-сериозна се оказва опасността за малките деца, бременните жени и кърмачките. Но доколко тази информация е вярна, малцина могат да кажат със сигурност.

Всеки познава химическия елемент живак като сребристата течност в термометъра. В природата той се образува в околната среда от електрическите централи, при изригването на вулкани, горските пожари и всички отпадъци, изхвърляни от фабриките. Лошото е, че този опасен елемент не се разгражда и се натрупва в природата.

Така той попада на най-различни места, като дъната на реки и морета. Оттам става неделима част от хранителната верига. С натрупването си с времето той попада все по-често и в по-големи количества в телата на животните. Специалистите твърдят, че колкото по-голяма е една риба, толкова повече живак се съдържа в нея, тъй като тя поглъща по-малки рибки, които в себе си също имат живак.

Поради това, за да се намали опасността от попадане на този елемент в тялото, те съветват да се консумират по-малки рибки, като цаца, сардини и други. И обратното – да се избягват го големите риби, като акула, риба меч, риба тон и други. По-предпазливите залагат на пълното спиране на морски храни.

Истината е, че живакът, както бе споменато, не се разгражда и чрез консумацията на риба се натрупва и в човешкото тяло. Той има много лошо въздействие върху целия организъм. Може да доведе до проблеми със сетивата, бъбреците и белия дроб. При малките деца може да доведе и до много по-сериозни проблеми.

Сьомга

В противовес на тези вреди, обаче, стоят всички ползи, които и носи рибата. Те я богата на омега-3 мастни киселини и носи всевъзможни ползи за нервната, имунната и сърдечносъдовата система. Изследванията доказват, че честият прием на мазна риба намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с до 36%.

Хората в страни като Япония например, които консумират около грам омега-3 киселини дневно от риба, са с до 90% по-защитени от подобно развитие. Елементи, като мастните киселини, селен и витамините, които съдържа рибата, подпомагат умствените процеси.

Изследванията от последните години показват, че не е чак толкова опасно да приемаме големи количества риба. Това се обуславя от съдържащият се в рибата селен, който се свързва с живака и не позволява на тялото да го натрупва. Всъщност, именно рибните продукти са тези, в които има най-много селен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest