ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кажете Не на затлъстяването със зелени ябълки

Кажете Не на затлъстяването със зелени ябълки

Зелени ябълки

По последни данни България е на първо място в категорията за най-обездвижена нация в Европа, а според друга статистика страната е на шесто място по затлъстяване на деца между 11 и 17-годишна възраст.

Оказва се, че само 2 на 100 от българското население спортува активно. И макар че много хора подминават тези резултати с лека ръка, всъщност затлъстяването е сериозен проблем. То може да бъде причина за редица други заболявания, които имат летален изход.

Според данни в Европа има регистрирани около 600 хиляди смъртни случая за година заради липсата на физическа активност.

Зелените ябълки могат да подпомогнат борбата със затлъстяването, твърдят учени от Щатския университет във Вашингтон. Оказва се, че тези плодове могат да дадат на човек усещане за ситост и помагат за по-доброто размножаване на определен вид бактерии в червата. Учените са направили проучване с помощта на няколко сорта ябълки.

Специалистите са проучвали как тези няколко сорта влияят върху гризачи – зелената ябълка е тази, която предизвиква размножаването на добрите чревни бактерии. В киселите ябълки има много полезни вещества, между които фибри, както и полифеноли, които не се разграждат от стомашната киселина след консумация.

Ябълки

Те започват да ферментират след достигането си в дебелото черво, което всъщност помага за размножаване на добрите чревни бактерии.

За да достигнат до тези резултати, учените са изследвали изпражненията на мишките, като в проучването се споменава, че някои от гризачите за били затлъстели, а други - не.

Известно е, че понякога нарушеният баланс на бактериите, които са в дебелото черво, може да бъде причината за нарушаването на метаболизма. От своя страна нарушеният и неправилен метаболизъм е причина хората постоянно да се чувстват гладни.

Учените твърдят, че екскрементите на гризачите, които са консумирали зелени ябълки, са изглеждали почти еднакво, независимо че някои от тях са били слаби, а други - затлъстели. Тези резултати биха могли да се окажат изключително полезни в борбата с различните хранителни разстройства, между които е и затлъстяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати