Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Какво да сготвим с батати

Какво да сготвим с батати

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Печени батати

У нас бататите са слабо известна култура. Представляват грудков зеленчук, идващ от земите на Централна Америка и наподобяващ картофите. Те се откриват още преди 12 хиляди години по тези земи. Археолозите смятат, че са били познати още в праисторически времена, което ги прави по-стара култура от картофите.

През 16 век испанските търговци внасят бататите във Филипините и в Южната част на Северна Америка. Оттам те стигат и до Африка, Индия и Южна Азия. Славата им нараства постепенно, като днес най-големият производител на батати в света не се намира в Южна или Централна Америка, а в Азия и по-точно – в Китай. Зеленчукът е популярен за отглеждане още в Япония, Виетнам, Индонезия и други.

На вид бататите имат сплесната и продълговата форма. По-едри са от картофите, а вътрешността им има бял, жълт или оранжев цвят. Интересното при тях е, че освен корените им, листата също се използват за храна. Те се използват подобно тези на спанака.

Когато се избират батати за готвене, то е добре грудките да са с равна гладка кожа, без наранявания, натъртвания и меки места. Да се избягват замразените батати, тъй като те са с напълно променен вкус.

Винаги преди приготвяне сладките картофи се обелват и поставят във вода, колкото да ги покрие, точно, както картофите. Начинът им на приготвяне е идентичен с тях, както и рецептите, в които се влагат.

Бататите могат да се приготвят варени. Така, те се прекрасна съставка на всякакви салати, супи и гарнитури. От тях се приготвя и пюре.

Печените батати се хапват както самостоятелно, така и като гарнитура, пълнени, на шиш, на жар, и други.

Варени на пара батати се влагат във всякакви зеленчукови блюда или по отделно. Също като картофите, бататите могат да се пържат в мазнина. Добре е да се избягват пържени в растителни масла продукти, тъй като често този тип мазнини добиват токсичен характер при обработка на по-висока температура. Най-добре пържете бататите в масло, в кокосово олио, мас или зехтин.

За още идеи за готвене на батати разгледайте нашата галерия по-горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати