ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Домашните кърпи били бомба от бактерии

Домашните кърпи били бомба от бактерии

Кърпи
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
Практичен аксесоар за вашия дом:
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
20.00 лв.
Виж ››

Сред най-големите виновници за разпространяването на бактерии у дома са кърпите, се посочва в скорошно проучване. Учените от Университета в Аризона смятат, че основните причини за това са две.

Едната е, че те задържат влага за дълъг период от време, което е всъщност идеалната среда за оцеляването на микробите. Другата основна причина е, че кърпите се използват най-вече в области, където има много бактерии.

Според автора на изследването Чарлз Герба и учените от Университета в Аризона има основно два вида бактерии по хавлиите у дома. Това са ешерихия коли и колиформните бактерии.

Учените установили, че от ешерихия коли има около 25.6 на сто по кърпите, а от колифомните – 89 на сто по хавлиите за чинии, които се използват в кухнята. Колиформните бактерии всъщност се съдържат в изпражненията и биха могли да са причина за диария и хранително отравяне.

Учените обясняват, че след като човек забърше ръцете си в кърпата, може да докосне някаква храна или да докосне устата си, като по този начин ще разпространи бактериите.

Кърпите в кухнята обаче не са единственият проблем, поясняват изследователите. Ако семейството използва една обща кърпа в банята, това също може да разпространи вируси сред членовете на фамилията.

Пране

Според професорът от Университета Астън – Антъни Хилтън, прането на хавлиените кърпи на ниска температура, не може да убие напълно бактериите от кърпите. Той препоръчва да ги перем на по-високи градуси.

Разбира се, бактериите са навсякъде около нас и понякога, използвайки някакъв предмет, докато се храним, дори не съзнаваме колко много микроби има по него. Според скорошно проучване само на един квадратен сантиметър от клавиатурата на компютъра има повече от хиляда микроорганизма.

Затова добре помислете следващия път, когато обядвайки, проверявате нещо на компютъра си – според специалистите, на мишката живеят по-малко – към 500 на един квадратен сантиметър.

На всички е ясно, че бактерии има и в тоалетната и то не малко – учените обаче предупреждават, че ако не спускаме капака на тоалетната чиния и пуснем водата, бактериите могат да плъзнат на шест метра разстояние от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати