Защо обичаме да хапваме сладки и мазни храни

Пица

Американско проучване установи каква е причината честичко да налитаме на нездравословни храни, каквито са мазните и сладките продукти. Специалистите обясняват, че желанието да похапваме различни видове храни се командва от микробиома - съвкупност от микроорганизми, които виреят в чревния тракт на човека.

Иначе казано, ние не управляваме самостоятелно желанието си за хранене с някакви продукти. Учените поясняват, че и различните групи микробиоми имат необходимост от различни видове храни.

Изследването е дело на учени от калифорнийския университет в Сан Франциско и е цитирано от вестник Дейли мейл. Ръководител и автор на изследването е доктор Карло Мали. Той обяснява, че човешката микрофлора действа доста манипулативно върху апетита.

Ако например човек реши да спазва някакъв хранителен режим, който отхвърля определени храни, полезните бактерии, които са в организма, ще започнат да протестират, твърди Мали.

Спирането на сладките изкушения, което е честа практика при някои жени, може да доведе до огромна нужда от захари, обяснява още специалистът. Сигналите в храносмилателния тракт се предават на мозъка (чрез блуждаещия нерв) и така се манипулират и вкусовите ни рецептори, убеден е Мали.

Торта

Профилът на стомашните бактерии на хората е индивидуален, също както гените, установява предишно проучване. То е дело на специалисти от Великобритания, които работят в Кингс колидж.

Учените смятат, че тяхното проучване ще се окаже много важно в борбата с килограмите, защото специалистите вече ще могат да предписват индивидуални терапии за промяната на микрофлората на своите пациенти.

Зимният сезон е най-голямото предизвикателство за хората да стоят далеч от мазните и сладките храни. Постоянното стоене у дома или пък студеното време навън още повече ни подтикват да посягаме към тези забранени и калорични удоволствия.

Студеният сезон е свързан и с много вируси и е по-добра идея да се наслаждаваме на храни, които ще засилят имунната ни система, отколкото на тестените изкушения. Сред най-подходящите са нар, всякакви цитрусови плодове, райска ябълка, брюкселско зеле и др.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати