ezine.bg»Статии»За Дома»Домашен Майстор»Да си направим механа в къщи

Да си направим механа в къщи

Механа
Дозатор за течен сапун за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дозатор за течен сапун за мивка
23.00 лв.
Виж ››

Механата несъмнено е стаята в българския дом, натоварена с най-много самобитност. Обикновено тя е украсена с много предмети от бита и ежедневието на нашите прадеди и носи едно неповторимо усещане за българското, което само може да се почуства.

Всеки може да си направи механа, стига да има непотребно помещение, което може да се превърне в една истинска и уютна механа. Така например едно малко по-голямо мазе може да свърши идеална работа за целта. Като цяло размерът не е от такова значение. А и по-малките помещения създават усещането за уют и близост – един от най-важните елементи за една механа. Добре е помещението да е функционално и компактно.

Избраното помещение трябва да се почисти от ненужните вещи, съхранявани в него с години, и да се почисти идеално. На първо място трябва да изберете къде ще е камината. Ако избраното помещение е ниско и вкопано в земята, няма да имате нужда от голям ресурс за отопление. Камината в нея ще се използва както за отопление, така и за да засили усещането за уют и топлина.

Разбира се може да изберете и друг начин за отопление, но ще изгубите възможността сами да изпечете месото за вечеря. Не се препоръчват печки с реотани или тип духалки – така ще загубите цялостната идея за интериора. Алтернативен вариант е радиатор, покрит с дървени плоскости.

За построяването на камината е най-добре да се обърнете към специалист, който да съобрази технологията и материалите, които са използвани при строежа на къщата и конструкцията като цяло. Той ще ви предложи функционален модел, който да е съобразен със самото помещение.

Битова стая

След камината идва време за облицовката на стените. Най-удачен вариант е дървото. Също така може да заложите на облицовка от камък или релефни каменни плочи, но ефектът няма да е същият. За да се закрепят към стените за дървените плоскости се използва монтаж за сглобяване по метода нут и перо - всяка следваща дъска се вклинява в предишната. Може да ги залепите или директно да ги заковете.

Друг вариант е около 40 % от стената да се остави без облицовка в горната част. Може да се боядиса в цвят, близък до цвета на дървото. Резултатът ще е повече от добър.

Така, вашата механа е почти готова. Остава само да я декорирате със стари, но запазени вещи и мебели. Ако не разполагате с такива, то винаги може да се сдобиете с тях от някои антикварен магазин, а дори и в модерните - все по-често се предлагат нови вещи, направени да изглеждат като стари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати